Министерския съвет одобри доклада относно необходимостта от финансиране в размер на 5 506 600 лв. от държавния бюджет за реализация на проект за подмяна на реконструкция на водоснабдителната система "Брягово“. Докладът е одобрен в резултат от мотивирано искане на областния управител и председател на Асоциацията по ВиК Хасково, Мехмед Атаман, в качеството му на собственик на ВиК активи, публична държавна собственост.

Водоснабдителната система " Брягово“ обхваща територията на три общини в област Хасково - Хасково, Харманли и Симеоновград. Тя играе ключова роля в осигуряването на водоснабдяването на селата Брягово, Поляново, Александрово и Константиново. Тъй като довеждащите водопроводи по водоснабдителната система са публична държавна собственост, в правомощията на областния управител е да изиска финансиране, основавайки се на изготвени количествено-стойностни сметки и инвестиционен проект. По водопроводите , изграждани в периода 1963 – 1973 г., често възникват аварии, които водят до продължителни прекъсвания на водоснабдяването и до значителни загуби на вода.

С реализацията на дейностите по реконструкция на водопроводите ще се постигне трайно решение на проблемите с водоснабдяването на засегнатите населени места и повишаване на ефективността на водоснабдителната система.

На 12 октомври 2024 г. в с. Брягово бе проведен мирен граждански протест, породен от честите проблеми с водоподаването в региона и липсата на редовно водоснабдяване. В отговор на тези проблеми, областният управител свика работна среща с управителя на ВиК инж. Ненко Дервенков, на която бяха обсъдени належащите мерки.

На 23 октомври 2024 г., Министерският съвет одобри депозирано искане на областния управител Мехмед Атаман, относно необходимостта от финансиране в размер на 2 200 000 лв. за община Хасково за изграждане на допълнително водоснабдяване за населени места с нарушено водоподаване – с. Текево, с. Долни Големанци, с. Зорница, с. Горно Войводино, с. Мандра, с. Козлец, с. Широка поляна, с. Николово и с. Елена.

"Одобрените доклади от страна на Министерския съвет е важна стъпка към осигуряването на необходимото финансиране за решаване на проблемите с водоснабдяването в нашия регион, заяви областния управител Мехмед Атаман.“

Тази инициатива подчертава ангажираността на областния управител Мехмед Атаман. Чрез действията си той демонстрира решимостта си да подобри качеството на живот на гражданите и да осигури необходимите ресурси за устойчивото развитие на района.