Докладна записка от кмета на Смолян Николай Малемов за проучване възможностите за създаване на общинско търговско дружество по реда на Търговския закон или създаването на общинско предприятие по реда на Закона за общинската собственост, занимаващо се с дейности по събиране, третиране и обезвреждане на отпадъци ще бъде гледана на предстоящото заседание на Общинския съвет през следващата седмица, предаде репортер на "Фокус“.

В докладната се посочва, че Община Смолян в съответствие с изискванията на Закона за управление на отпадъците и Законът за местните данъци и такси, осигурява на населението услуги по събиране, извозване и обезвреждане на битови отпадъци в депо, както и дейности по поддържане чистотата на територията за обществено ползване. Изпълнението на тези дейности е възложено на външни изпълнители.

Тези услуги се финансират от приходите формирани от такса за битови отпадъци и тенденцията е разходите да се покриват със средствата набрани от тази такса.

Кметът на Смолян припомня в предложената докладна записка, че през 2020 г. Община Смолян, след решение №302/24.09.2020 г. на Общински съвет – Смолян и след проведено обществено обсъждане, е окомплектовала и изпратила преписка за поемане на дългосрочен заем от ПУДООС за финансиране покупката на материални активи, което е първа стъпка от създаването на Общинско предприятие за дейности с отпадъци. След проведени множество кореспонденции с ПУДООС такъв заем беше отказан. От 2020 г. Община Смолян многократно е търсила финансиране по разни програми, които да обезпечат тази дейност, но такива програми не бяха обявявани.

С оглед на промени в законодателство по отношение на дейностите с отпадъци, законодателя задължи кметове на Общини да изградят система за разделно събиране на биоотпадъци, която система да обхване цялото население на Общината, а не частично. В тази връзка Министерството на околната среда и води обявиха процедура за кандидатстване за изграждането на такава система. Целта на процедурата е осигуряване на съществен принос към изпълнение на изискванията след 2023 г. за задължително разделно събиране на биоотпадъците, за постигане на целите към 2030 г. за разделно събиране и рециклиране и за намаляване на количествата депонирани битови отпадъци. Индикативната стойност на проекта е около 4 млн. лв.

Към настоящият момент има обявени още две процедури, както следва:

-           №BG16FFPR002-2.005 "Рекултивация на регионални депа / клетки на регионални депа за битови отпадъци - втора“ по Програма "Околна среда“ 2021 – 2027 г. с индикативна стойност един милион лв.;

-           "Зелени мерки в градска среда“ по Програма "Околна среда“ 2021 – 2027 г. с индикативна стойност около 3 млн. лв.;

-           Кандидатстване пред МРРБ за изграждане на площадка за временно съхранение на ИУГ, строителни отпадъци, едрогабаритни отпадъци, опасни и друг вид отпадъци формирани от територията на община Смолян - с индикативна стойност около 8 млн. лв.. Изграждането на така площадка е задължение съгласно чл.19, ал.3, т.5, т.9 и т.11 от Закона за управление на отпадъците;

Кандидатстването на Община Смолян по горецитираните проекти създават добра основа за самостоятелно осъществяване на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в община Смолян и по експлоатацията и поддръжката на Регионалното депо за твърди битови отпадъци "Теклен дол“, и постигане на ресурсно обезпечаване ( с технически и човешки ресурси и материална база).

Други потенциални източници на финансиране са използването на отчисленията и обезпеченията по чл.60 и 64 от ЗУО натрупани по сметките на РИСОВ-Смолян, както и такса битови отпадъци, както и финансови инструменти.

От 2020 г. до сега, Община Смолян има и подобрени финансови показатели, дългът е намалял значително от 10 721 786 лв. към 31.12.2020 г. на 5 206 310 към 30.06.2024 г., а просрочените задължение за същият период от 323 145 лв. на 49 962 лв.. Това е един от съществените индикатори, че във финансово отношение показателите на Община Смолян се подобряват и вече може да се предприемат действия за създаването на общинско търговско дружество, респ. общинско предприятие.

В дългосрочен план създаването на общинско търговско дружество, респективно общинско предприятие би имал положителен ефект върху такса битови отпадъци.

Във връзка с въвеждане на новия начин на определяне на такса битови отпадъци и подобряване качеството на предлаганите услуги, е необходимо да бъдат предприети действия за създаване на нова организационна структура за изпълнение на дейностите свързани с отпадъци.

Настоящата докладна записка има за цел Общински съвет – Смолян да даде своето съгласие за започване на действия за проучване възможността за самостоятелно осъществяване на дейностите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане чистотата на териториите за обществено ползване в община Смолян и по експлоатацията и поддръжката на Регионалното депо за твърди битови отпадъци "Теклен дол“, и постигане на ресурсно обезпечаване (с технически и човешки ресурси и материална база).

Предложението е срокът за провеждане на проучването и изготвяне на необходимите анализи да не е по-късно от 31 март 2025 г.