Основният ремонт на Дунав мост при Русе, който ще започне на 10 юли, ще се извършва без спиране на движението и няма да се затваря съоръжението. Агенция "Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод разпространени в румънските медии неверни твърдения и с оглед точното, прецизно и коректното информиране на всички пътуващи.

Актуална информация за временната организация на движението и за ремонтните дейности може да бъде намерена в специалната секция "Информация за ремонта на Дунав мост“ на интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура“. Пресцентърът на Агенцията ще подава регулярна актуална информация за ремонта и е на разположение за допълнителни въпроси и уточнения. Само така ще бъде гарантирано точното, прецизно и коректното информиране на всички пътуващи.

Припомняме, че строителните работи ще се извършват всекидневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието според спецификата на изпълняваните дейности. Работният процес ще се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи. Планирано е строителните работи да се извършват в 6 етапа. В първите два е основният ремонт на естакадата на съоръжението на българска територия. За изпълнение на дейностите ще бъде затворен участък с дължина около 400 метра. Първо ще бъде ограничено движението в лентата за вход в България, а след това за изход в посока Румъния. Прогнозният срок за изпълнение на ремонтните дейности в този участък е около 4 месеца и половина за всяка от лентите.

За по-добра организация на движението, регулирането на трафика ще се извършва с адаптивна светофарна уредба. Тя ще може да се премества и да се разполага в съответната част на моста, която се ремонтира. Габаритът и височината на съоръжението не позволява безопасна работа през нощта, а опазването на живота и здравето на пътуващите и на строителите на обекта е най-важна. Ако изпълнението на някои дейности може да се извърши безопасно през тъмната част на денонощието, това ще бъде направено.

Трасето на българската територия на Дунав мост, който е част от път I-2, е с обща дължина 1,057 км. От въвеждането му в експлоатация преди 70 години – през 1954 г., досега основен ремонт не е извършван. Преди повече от 22 години е правено укрепване на фугите, а през 2011 г. е подменена хидроизолацията и асфалтовата настилка. Техническият проект за ремонт на съоръжението предвижда цялостна подмяна на асфалтовите пластове, на панелите, хидроизолация, нови ограничителни системи, маркировка и др.

За всичко това държавната администрация няколко пъти е уведомявала посолството на Румъния в София през тази година. Румънските власти бяха информирани в поредица от срещи и писма за предстоящия ремонт, както и за извършените аварийни ремонти на настилката на Дунав мост през месеците май и юни 2024 г.

Отново напомняме, че екипът на Агенция "Пътна инфраструктура“ е на разположение на всички български и чуждестранни медии за бързото, прецизно и точно информиране на шофьорите.