Работи се по реставрацията на пешеходния парапет и стълбовете за осветление на Дунав мост при Русе. Те са с художествена стойност и при демонтажът им, поради основния ремонт на съоръжението, трябва да се запази тяхната цялост, да бъдат възстановени и отново поставени. До момента е премахната ограда с дължина 413 метра, която се реставрира, а общата ѝ дължина е 2120 метра. Демонтирани са и 12 стълба за осветление. Работи се по възстановяване на нарушената цялост на отделни елементи и се произвеждат нови елементи. Ремонтът на моста е в отсечка с дължина от над 400 метра, в платното в посока България, и строително-монтажните дейности се изпълняват по утвърдения график.

От 2 до 8 октомври са демонтирани 25 бр. пътни панели или общо 150 от началото на строително-монтажните работи на 10 юли. Монтирани са и 23 нови, като общият брой достига 133. Продължава и процесът по изработване на нови стоманобетонни пътни панели. До момента са направени 175 броя. В естакадния участък на моста е изцяло демонтирана съществуващата колекторна система. Направени са отворите за монтажа на мостови отводнители в участък с дължина 240 метра и е започналo тяхното поставяне. За всички стоманени елементи се предвижда нанасяне на трипластова антикорозионна защита, като тя вече е подменена в участък с дължина 206 метра. Извършено е и пясъкоструене на стоманената пътна конструкция в отсечка с дължина 34,4 метра.

Строителните дейности продължават да се извършват без спиране на движението и съоръжението няма да се затваря. На обекта се работи ежедневно по 10-12 часа на ден, през светлата част от денонощието. Работният процес се организира и извършва така, че превозните средства да преминават поетапно двупосочно в платното, в което не се работи.

Актуална информация за ремонтните дейности може да бъде намерена в специалната секция "Информация за ремонта на Дунав мост“ на интернет страницата на Агенция "Пътна инфраструктура“. Екипът на Агенцията подава регулярна актуална информация за ремонта на съоръжението и е на разположение за допълнителни въпроси и уточнения. Само така ще бъде гарантирано точното, прецизно и коректно информиране на всички пътуващи.