Рекорден бюджет за образование ще отдели Варна през тази година. Проекторамката по това перо възлиза на 202 335 000 лв. и е с най-голям относителен дял в общия бюджет на общината – 36,2%. Средствата са значително увеличени – с 30 374 637 лв. спрямо отчета за 2021 г., стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия, на което беше приета финансовата рамка за функция "Образование“, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна .

През 2016 г. макрорамката за образование бе близо 91,2 млн. лв., през 2018 г. – 118,5 млн. лв., а през миналата – почти 185 млн. лв.

Капиталовата програма за функция "Образование“ за 2022 г. е в размер на 14 млн. лева. Предвидено е изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на 3 детски градини и 3 училища, като част от финансирането е осигурено по Програмата на Министерството на образованието с цел осигуряване на едносменен режим на обучение и успешно въвеждане на задължително предучилищно образование за децата, навършили 4-годишна възраст.

През 2022 г. общината планира да започне строителството на нова детска градина за 4 групи на ул. "Хъшове“ №2 и на нова сграда на ДГ №48 "Ран Босилек" в с. Тополи. Друг обект, който фигурира в капиталовата програма, е ДГ №17 "Д-р Петър Берон“. Предвидени са средства за завършване на основния ремонт на бившия дом "Другарче“, който е предназначен за ползване от детското заведение, както и за нов корпус за 3 групи. Предстоят основни ремонти на площадките за игра в ДГ №2 "Щастливо детство“, ДГ №44 "Валентина Терешкова“ и ДГ №51 "Ран Босилек" в с. Констатиново.

В програмата е планирано финансиране за нова сграда за Гимназията с преподаване на чужди езици ПГЧЕ "Йоан Екзарх“, за нов корпус за VII СУ "Найден Геров" и за проекти за нови сгради на МГ "Д-р Петър Берон“ и ПІІІ ПМГ "Акад. Методий Попов“. Общината е планирала и ремонт на спортните площадки на Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Николай Хайтов“.

Ще продължат да се развиват и общинските образователни програми, за които са заделени общо 970 000 лв. Тази година ще бъдат реализирани програмите "Младежки дейности 2022“, "Програма за насърчаване творческите заложби на ученици и студенти с изявени дарби през 2022 г.“, "Програма за приобщаващо образование на деца, ученици и студенти от различни етнически групи и в неравностойно социално положение през 2022 г.“, "Програма за квалификация и насърчаване на педагогическите кадри в община Варна през 2022 г.“