Рекорден бюджет от 81 146 826 лева за 2024 г. прие Общински съвет – Смолян на днешното си заседание, предаде репортер на "Фокус“. Делегирани от държавата дейности в приетия общински бюджет са 49 329 500 лв., местните дейности са 31 817 326 лв. Решението бе взето с 16 гласа "за“ и 11 "против“. Дебатите по докладната записка продължиха повече от два часа.

Вносителят на докладната и кмет на Смолян, Николай Мелемов заяви, че като община са изправени пред предизвикателството да отговорим на очакванията на хората и да направян най-доброто във всички сектори на местното управление - да подготвят и изпълнят бюджет, спазвайки приоритетите и изискванията на местната общност. "Проектът на бюджет за 2024 г. е балансиран на основата на изготвен анализ на приходите и разчет на разходите, съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на Община Смолян. Проектът на бюджет за 2024 г. на Община Смолян има за цел да осигури средства за всички сфери на обществения живот, независимо от предизвикателствата пред които сме изправени“, каза преди разискванията по бюджета кметът на Смолян.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси, Стоян Иванов заяви, че бюджетът отговаря на всички изисквания на закона и конституцията на България, осигурява средства за всички сфери. "Това че някои от приходите не са изпълнени, не е проблем. Това според мен е най-добрият бюджет откакто съм общински съветник. Той е балансиран. Най-висок дял има образованието 27 млн. лв., социални дейности – 10 млн. лв., за спорта – 1 млн. лв. с инфраструктурата и т.н. По отношение на приходната част – за поредна 13 година няма да има увеличение на данъци и такси, данък сгради остава същия – 1.7 за физически, 1.9 за юридически, 2.5 за Пампорово, данък МПС остава същия, данък придобиване 2.5 на хиляда, туристическият данък – 80 ст. за Смолян, 1.20 лв. за Пампорово. Такса битови отпадъци – години наред остава същата. Общински дълг – сега е 4 100 000 лв., който влачим от 2007 г. Инвестиционният заем е 1,4 млн. лв. и всеки момент ще бъде погасен. Задължения за разходи – 1.7 млн. лв. От две години община Смолян няма просрочени задължения“, допълни Иванов.

Разискванията по бюджета продължиха над два часа и в хода на разговорите бяха внесени няколко допълнителни предложения от общински съветници от различни политически сили. Едва шест от тях обаче бяха приети от съветници в Смолян.  

Приетите предложения са: при наличие на допълнителни средства да се заделят средства за проектиране на пътя за село Дунево и село Лъка, ремонт на покрива на изложбена зала "Петър Стайков“ към Клуба на дейците на културата за 20 000 лв.,  да се отпуснат средства за празниците в кметствата Селище, Еленска, Сивино, Стража и Подвис, да се даде еднократна помощ от 500 лв. за отбелязване на 150 години от създаване на църквата в село Арда. Петото предложение, което общинските съветници приеха днес е при наличие на средства, улици от малките населени места за в бъдеще да се включат в инвестиционна програма за проектиране до 31 март. Съветниците приеха и да се отделят средства в размер на 12 000 лв. за заплащане на членовете на в експертния съвет, който заседава ежеседмично.

А ето и кои предложения бяха отхвърлени от местния парламент:  

-           В приложение № 23 капиталови разходи да отпадне ремонта на ул. Младост и да се заделят за ремонт на ул. в село Дунево в размер на 100 000 лв.

-           Да се отделят 100 000 лв. за улицата в село Бостина.

-           100 000 лв. за ремонт на ул. "Брюксел“ в село Могилица.

-            от сметката за собствените приходи да се извърши реконструкция на ул. "Първи май“ 54 и ул. "Студентска“ 19 за сумата от 100 000 лв.

- .         от същите средства да се ремонтира ул. "Гео Милев“ на стойност 100 000 лв.

-           90 000 лв. за ремонт на покрива и физкултурния салон на СОУ "Отец Паисий“ – Смолян.  

-           ремонт на материалната база на ОУ "Юрий Гагарин“ за 150 000 лв.    

-           облагородяване на гробищните паркове на стойност 90 000 лв.

-           90 000 лв. за рехабилитация на дерето на ул. "Младост“.

-           средствата за инвитро процедури от 10 000 лв. да се завишат на 50 000 лв.

-           средствата за събора в местността "Хайдушки поляни“ в памет на певеца Веселин Джигов от заложени 2500 да станат 15 000 лв.

-           220 000 лв. от средствата за преминаване в евро да се включат в населени места и кметства да се разпределят там.

-           16 744 лв. за Музея на гайдата в читалище "Пробуда“ в село Стойките.

-           Субсидията на НУФИ – Широка лъка от 10 000 лв. да стане 20 000 лв.

-           да се отделят 100 000 лв. за пътя за Белев дол.

-           ремонт на ул. "Орфееви скали“ за 40 000 лв.

-           пенсионерите да влизат с ученически билет от 3 лв. в плувния басейн и това да се включи в наредбата на общината.  

-           средствата предвидени за спортните клубове да се обединят и да се запише 230 000 лв., а не отделно 120 000 лв. за футболния клуб в града.

Общинският съветник от "Нашият Смолян“ Стефан Сабрутев поиска право за обяснение на отрицателния си вот при гласуването на бюджета. "В община Смолян за пореден път се потвърждава, че сглобката между ГЕРБ, КРОС – Новото време и ДПС работи добре и не виждам защо тогава са нужни останалите общински съветници. Защо са неглижират предложение за бюджета на опозицията и защо масово се отказват неща, полезни за хората в селата. Плаче ми се за българското село, предложенията с лека ръка ги отхвърлихте“, каза още Сабрутев.