Рекорден бюджет от близо 75 млн. лв. приеха общинските съветници в Смолян на днешното си заседание, предаде репортер на "Фокус“. Решението бе прието с 19 гласа "за“, без "против“ и 3-ма "въздържали се“.

Вносителят на докладната записка и кмет на Смолян, Николай Мелемов заяви, че рамката на проекта за бюджет е 74 929 647 лв., в това число делегирани от държавата дейности 43 353 186 лв. и местни дейности 31 576 461 лв. Той обясни, че са поставени в ситуация, да приемат бюджета четири месеца преди края на годината. "За съжаление това създава трудности в общината и в държавата. Постарали сме се да осигурим всички обществени дейности на общината. Няма изненади в бюджета и се стараем всички граждани да са спокойни“, допълни Мелемов.  

Председателят на Комисията по бюджет и финанси, Стоян Иванов обясни, че бюджета е внесен навреме за разлика от републиканския бюджет и е минал през всички задължителни етапи на изграждането му, включително и през обществено обсъждане. "Отговаря на всички изисквания на Конституцията и законите на Република България и осигурява средства за всички сфери на обществения живот, които са под юрисдикцията на общината. Това е най-големия бюджет в най-новата история на община Смолян. Той е балансиран, приходите са колкото и разходите и е без дефицити като Републиканския бюджет. Няма кухи приходи, както беше до преди няколко години“, поясни Иванов.

Той уточни, че кметът Мелемов е показал последователно в годините, че вместо да тегли нови заеми, погасява старите и наследените такива. "Дългът в момента е 4 592 000 лв. за облигационния заем и 1,4 млн. лв. за безлихвен заем. Кметът завари 24 млн. лв. задължения през 2011 г. и сега са значително по-малко. Има последователна политика на намаляване на задълженията и това е големия плюс на управлението на Мелемов. Още един голям плюс са данъците – има леко завишение на данъците – но реално такова почти няма“, посочи Иванов

Председателят на Бюджетната комисия разясни и как стои бюджета спрямо шестте показателя по чл. 130 от Закона за публичните финанси. "Плащанията по дълга са около 1 млн. лв. и в съотношение с местните приходи за последните три години са 5 % при норматив 15 %. Задължения за разходи  - сега са 2 088 000 лв. и са намалели пет пъти от завареното. По този показател задълженията за разходи със средно претеглените разходи за последните 4 г. трябва да са под 15 %, а при нас са 4 %. Следващият показател е просрочени задължения и те са 0 лева от над 3 млн. през 2011 г. Двата данъка са много над средните за страната – Данък сгради и данък МПС и  изпълняваме и този ангажимент. Шестият показател - поети ангажименти за разходи – заварени са 84,5 млн. лв., сега към края на юли т. г., те са 31 млн. лв. При тези планирани разходи от 75 млн. лв., вече изпълняваме този показател. Но закона казва друго – средногодишния размер за последните четири години са 54 млн. лв. Сигурен съм, че след няколко месеца този показател ще бъде изпълнен и ще сме под 50 % на поетите ангажименти за разходи“, обясни Иванов.

Той обобщи, че при положение, че няма просрочени задължения и има най-ниските ангажименти за разходи от 2011 г. насам и задължения за разходи на най-ниско ниво – 2 млн. лв., дългът е на най-ниско ниво и са осигурени средства за всички сфери на обществения живот под юрисдикцията на общината, бюджетът трябва да бъде приет.  

Общинският съветник от БСП, Виолета Бояджиева каза, че приемането на бюджета, 4 месеца преди края на годината е неблагоприятен факт. "Той обаче позволи да имаме по-реалистичен поглед и да не залагаме на фалшиви очаквания. За съжаление за пореден път в бюджета, който е голям, отсъстват определени приоритети – цялостна политика за развитите на общината, посока за нейното развитие, осигуряване на по-добра среда на живот за нашите съграждани“, коментира Бояджиева.

Тя отбеляза, че заложените приходи от данъци са с 300 000 по-малко, доходите от собственост, приходи от такси, от глоби и санкции – всички те са със заложени по-малки суми. "Дейността, изискваща усилия на общинска администрация като че ли удобно се смъква и се балансират нещата на доста по-високо ниво. Не се отказваме от разходи – поддържане на персонала на извънтрудови правоотношения, командировки в страната и чужбина. Като погледнем действителните местни приходи, те са не повече от 12 млн. и това е било така в годините. Стопени са задълженията и това е факт, но това е част от нормалния ангажимент на всяка една община. Дейността на общината се свежда до един минимум, като погледнем улиците и разбитите тротоари, виждаме, че нищо не се е променило. Не е нужно всеки път преди избори да правим ритуално разкопаване на Стария център. Влачим си безлихвения кредит от 1,4 млн. лв., а в предложения бюджет не е приложен погасителен план. Бюджетът е функция на едно хаотично управление е свършените факти“, уточни Виолета Бояджиева.

Тя коментира и спортния календар, а именно поетия ангажимент за увеличаване средствата за ФК "Родопа“ с 15 000 лв. да не се за сметна на стопанисване на спортната инфраструктура, защото това е некоректно спрямо останалите спортни клубове. Бояджиева предложи, средствата да се вземат от тези, предвидени за командировките в страната.

Предложение бе направено и от общинския съветник Петър Мирчев. Той поиска да бъдат дадени 25 000 лв. за ремонт и реконструкция на плувен басейн в ДГ "Слънце“ в Смолян.

Вносителят на докладната и кмет на Смолян, Николай Мелемов прие и двете направени предложения и те ще бъдат включени в бюджета.

Нели ГЕРГЬОВСКА