282-ма са участниците в тазгодишното Осмо издание на "Аз раста патриот" и това поставя рекорда по участници през всичките години от основаването на конкурса, съобщи за "Фокус“ инициаторът на конкурса, журналистът Петя Гайдарова. Тя допълни, че не са очаквали толкова голям интерес от родители и самите деца. "Тази година всички снимки на деца в народни носии се качваха в специална страница във Фейсбук, за да може публиката също да гласува и ги види. Във фотоконкурса участват деца от цялата Смолянска област, но и от Кирково, Дрангово, Разлог, Видин, Русе, от Бремен – две деца българчета, София, Петрич, Пловдив и много други. Първоначално идеята беше конкурсът да е за деца от област Смолян, но няма как да спреш дете, което е облякло народната носия и се е снимало и иска да участва и ние няма как да наложим тази дискриминация“, категорична е Гайдарова.

Тя припомни, че идеята за конкурса се е родила през 2016 г., когато областен управител на Смолян беше Недялко Славов, който е от Златоград, но със северняшки корен. Инициативата е на Петя Гайдарова, която като журналист иска да има по-добри новини и да се учат децата на истински патриотизъм, защото те ще помнят за цял живот това, че са били с народна носия и са участвали в конкурса. "Това са 8 години подред и Областна администрация смени няколко управители. Досега организацията и награждаването, както и тържествената част, се поемаше от тях. Тази година се прави от мен и Евелина Атанасова, която също бе ангажирана с конкурса през годините. Конкурсът постепенно става национален. Благодарение на бутилираща компания "Михалково“, той ще се състои и този път. Всички деца ще получат тениски с логото на компанията и ще бъдат включени в специален календар. Много е хубаво да гледаш децата от бебета до 18-годишна възраст, които са разпределени в четири възрастови групи, как с радост, усмивка и гордост се снимат с носии. Как всяко едно дете иска да се изяви с нещо допълнително и споделя мечтите си. Тук е една представителна извадка от нашето бъдещо поколение, която има мечти и ние искрено с малка стъпка като този фотоконкурс я учим на патриотизъм. Където и да отидат по света тези деца ще помнят, че притегателната сила е родната земя и носията ще им вдъхва едно топло чувство и ще ги кара да се връщат у дома“, допълни инициаторът на конкурса.

Гайдарова отбеляза, че с помощта на главния художествен ръководител на ФА "Родопа Андриян Петров и общините, които ще връчат награди - Смолян, Баните, Златоград и Доспат, награждаването в конкурса, което се предвижда да е около 15 декември, ще се превърне в предновогодишен празник за всички деца. Предвижда се то да се проведе в зала 1 на Родопския драматичен театър в Смолян. "Чрез конкурса децата ще научат, че носията е нещо живо, в нея са вплетени много традиции, символи на българщината, които са за здраве, радост, красота. Надяваме се и други организации да надграждат такива инициативи, за да може думата патриот да се свърза с нещо хубаво и действено. Смятам, че децата са нещото, за което живеем и съществуваме, защото те са бъдещето и нищо никога не е достатъчно за тях и винаги може повече. Конкурсът ни е малка стъпка. Надяваме се през следващите години да защитим някакво финансиране, защото сега този конкурс се прави на добрата воля на родолюбивото чувство на всички институции в областта и общините, които имат отзивчивостта да виждат и усещат, кое е ценно и ще остане в главите на тези деца. Това, че оставаме с едно благородно чувство, че все пак доброто и патриотизма наистина съществуват, ни карат да организираме и провеждаме конкурса“, обясни Гайдарова.  

Журито на конкурса е в състав:

Председател: Валентина Василева – директор на Регионален исторически музей "Стою Шишков“ - гр. Смолян;

Членове:

Сашо Сарандалиев – председател на Фотоклуб "Орфей“ – гр. Смолян;

Мария Бебелекова-специалист в областта на традиционната родопска култура.

До 10-ти декември те ще селекционират първенците в конкурса по критерии за носия, цялостно излъчване и др.

Отделно ще бъде излъчен победител с награда на публиката, по харесванията в страницата на конкурса във Фейсбук. Ще се отчитат харесвания на самата снимка, а не в споделянията.