Рекорден брой пожари са гасили пожарникарите от Великотърновска област за отминалите 24 часа. Това показва справка на "Фокус“ с бюлетина на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ в старата столица. Сигналите, подадени на тел. 112, са общо 21. Горели са предимно сухи треви и отпадъци. Спасени са стотици декари гори, както и десетки сгради.

Едно от най-сериозните произшествия е регистрирано малко преди 20:30 часа снощи. Запалила се е стопанска постройка в село Писарево. Огънят е предизвикан от късо съединение. Унищожени са около 200 кв. м. спомагателни постройки, домашно имущество, бяла техника, дървообработващи машини, ръчни електрически инструменти, компресор за въздух, моторна косачка. Изгорели са и два тона пелети за отопление, дърва за огрев и пелетен котел. Пострадали граждани няма. Произшествието е ликвидирано от екип на пожарната във Велико Търново, както и служители на Сектор СОД.

През денонощието на тел. 112 са подадени още сигнал за горящи отпадъци в павликенското село Дъскот – спасена е една сграда; запалени сухи треви в землището на село Миндя /спасени са 100 дка смесена гора/; сухи треви в Елена /спасени са паянтова постройка и фуражни бали/; суха трева в землището на село Масларево /спасени са още 10 дка смесена гора/. Пожари са регистрирани още в района на селата Ресен, Нова Връбовка, Беброво, Бояновци, Михалци, Балван, Камен, Стамболово, Миндя /спасени са 20 дка смесена гора/, село Царевец, Климентово, Павликени, Свищов.

Като причина за повечето инциденти е посочена човешка небрежност. Данни за пострадали хора няма.

За натовареността на службите вероятно е помогнал и силният вятър, който духаше в областта през целия ден.