Пътуващата изложба "Река на биоразнообразието" ще бъде представена в Кюстендил, предаде "Фокус“. Изложбата е дело на  един от най-атрактивните музеи в страната - Регионален природонаучен музей Пловдив и ще бъде открита от 17.30 часа в изложбената зала "Ахмед бей“.

Самата изложба разказва за вpъзĸaтa нa xopaтa от региона c peĸa Mapицa, пpoблeмитe, пpeд ĸoитo са изпpaвeни в мoмeнтa, както и дава отговор на въпроса "Зaщo cи зacлyжaвa дa paбoтим зa oпaзвaнeтo нa здpaвeтo нa peчнaтa eĸocиcтeмa?".

Тя включва реалистични макети на животни, срещани по поречието на Марица, образователни табла, които запознават с историята, географията и екологията на реката. Предлага възможност за включване с предложения за решаване на някои от екологичните проблеми на река Марица. Към изложбата има и кратко видео.

Изложбата вече е гостувала в 10 институции в страната – музеи, училища, образователни центрове и др. Гостуването ѝ в изложбената зала на Регионален исторически музей – Кюстендил в джамия "Ахмед бей" е съвместно с настоящата изложба “Натура 2000 - пазИ редките видове" II на Зелени Балкани / Green Balkans NGO, с която взаимно се допълват, представяйки част от природното богатство на България с уязвими екосистеми, обитавани от ценни и застрашени животински видове, и важността от неговото опазване.