Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова заяви, че не харесва тапите, които се образуват по автомагистрала "Струма“ през летния сезон. Пред журналисти в симитлийското село Крупник тя каза, че вече няколко месеца се работи по решаване на проблема с трафика в региона, предаде репортер на "Фокус“.

"Всички знаем, че трафикът на пътен възел "Симитли“ е много голям, защото се събират два потока – от и в посока ГКПП "Кулата“ и от и в посока Банско – Разлог. Затова каквото е възможно в рамките на тази година ще бъде извършено за облекчаване на трафика. Виждате, че се работи в тази посока и предстои да бъде облекчен, за да може летния трафик да преминава спокойно и да няма такова натоварване на пътната инфраструктура“, каза още тя.

От думите ѝ стана ясно, че това, което е възможно да бъде извършено към момента е асфалтиране на 600-метрова отсечка от точката, на която свършва построеният участък от автомагистрала "Струма" до пътния възел при Симитли

"Това ще позволи лесно събиране на трафика от двете направление "Кулата“ – София и Банско – София““, допълни тя.

На въпрос, свързан с това ще има ли проблем за разширяване на пътя в тези 600-метра заради наличието на ЖП линия и мост, инж. Йордан Вълчев – Председател на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура“ отговори, че ширината на моста е достатъчна, за да минат три ленти.

"Имаме изчисления, проектантите са го проектирали и в момента се работи по въпроса. Това е начало на подготовката за строителството на последния участък от ЛОТ 3.1 на автомагистрала "Струма“, коментира още той.

От думите му стана ясно, че за сега ЖП линията в района остава.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов от своя страна каза, че преодоляването на проблема с образуването на тапи в района на пътния възел ще доведе до подобряване качеството на живот в Симитли.

"Всичко ще бъде по-добре", категоричен бе той.