Регионалният исторически музей "Стою Шишков“ в Смолян се присъединява към протеста Бюджет "Култура 2022“ на специалистите от музеите, библиотеките и галериите в България. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян Валентина Василева – директор на институцията. Тя отбеляза, че все още не е уточнена формата, под която ще се изразява протеста, но на отделни места в страната са предвидени самостоятелни акции със символичен протест, който ще се изразява в носене на протестни лентички.

Тя поясни, че по време на пандемията са понесли тежки финансови загуби, за които нямат компенсации. "Вече трета година на пандемия тече и повече от половин година за това време, ние сме затворени. Междувременно с над 50 % намаляха приходите на музеите, от които зависи голяма част от дейността ни. Наполовина намаляха и посетителите на музеите и собствените приходи намаляха с над 50 %. Това доведе и до съкращаване на персонал. Двама човека сме съкратили и те са със специализирани уреднически длъжности“, обясни Василева. По думите й, персоналът е много застарял, защото ниските заплати в сферата, правят работата в музеите непривлекателна за млади специалисти. В последната година и половина, от музея в Смолян са се пенсионирали 7 души, които са получили обезщетения при пенсиониране. За пример директорът на музея посочи, че докато в образованите те се поемат от бюджета, при тях това силно удря бюджета на институцията, защото се поема от сообствения бюджет.

Василева уточни, че тук дори не става дума за десетилетните проблеми в сферата и изоставането от европейските критерии и баснословните средства, които са необходими, за да се достигнат най-добрите. "Тук става дума за тежките финансови загуби, които всички музеи и галери изтърпяха в пандемията. За съжаление, по никакъв начин не бяхме компенсирани за тези загуби. Сега се стига до там, че минималното увеличение на бюджета от 5 % не е съобразено с компенсацията за загубите, а ще задълбочи кризата. Минималната работна заплата скача с повече от 10 %. Ние имаме само 5 % и няма да може да увеличим всички заплати с 10 %. Така нормалното съотношение между най-ниските минималните заплати и тези на музейните специалисти - високвалифицираните специалисти, ще се промени тежко“, допълни Василева. Тя каза още, че само преди 6 месеца са сключили нов колективен трудов договор, според който процентът прослужено време се повишава и е 1,1. Това са суми, които трябва да се изплащат към заплатите на служителите в музеите, за които също нямат съответния ресурс. Това е още един фактор, който ще доведе до влошаване на ситуацията на музеите. "Трагично е и състоянието на материално-техническите бази, които са изключително остарели и компрометирани и застрашават изпълнението на основната ни мисия по опазване на културно-историческото наследство на България и неговото популяризиране. Ние нямаме никакви средства, с които да направим нещо ново и привлекателно за публиката, за да се завърне тя в отново в музеите и да се увеличат посетителите и да се ликвидират последиците от пандемията“, изтъкна директорът на музея. Василева обобщи, че музеите се намират в тежка ситуация, а това минимално увеличение на бюджета им няма да компенсира тежките последици от пандемията, а напротив – още ще ги задълбочи.

Василева апелира всички, от които зависи приемането на бюджета за 2022 г., да ги чуят. Тя подчерта, че им е необходимо поне с 10 %, но по-скоро с 25 % увеличение на стандарта за музеи и галерии. Необходимо е още да се увеличи субсидираната численост на щатните бройки за музеите. Нужно е още да се увеличат с 10 % средствата, които се отделят за закрити площи, т. нар. допълващ стандарт за закрити площи, които те управляват, както и да се въведе нов допълващ стандарт за управление на откритите музейни площи, които също изискват стопанисване, поддържа и управление, каза още Валентина Василева.

Нели ГЕРГЬОВСКА