В края на 2023 г. Регионален исторически музей – Пазарджик кандидатства с две проектни предложения в Сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и художествените галерии, обявена от Министерството на културата, и спечели финансиране и по двете теми. 

Първата тема е свързана с дейности по опазване на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии. РИМ – Пазарджик спечели финансиране в размер на 27 887,17 лв. за изпълнение на проект "Консервация и реставрация на движими културни ценности от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик“. Целта на проекта и да се реставрират и консервират 306 движими културни ценности от основния фонд на РИМ – Пазарджик, като по-голямата част от тях ще се експонират в реновираната зала "Археология“ на музея.

Втората тема е свързана с дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии. РИМ – Пазарджик е спечелил финансиране в размер на 22 614,83 лв. за изпълнение на проект "Представяне на движимите културни ценности от фонда на РИМ – Пазарджик чрез създаване на дигитални триизмерни двойници на артефактите – за 3D принтиране на макети за нуждите на хората с увреждания, изработка на рекламни сувенири и витрини“.

Целта на проекта е да се създадат дигитални триизмерни двойници на движими културни ценности от фонда на Регионален исторически музей – Пазарджик за 3D принтиране на макети за нуждите на хората с увреждания. Освен за хората с увреждания, създадените на 3D принтер двойници на артефакти ще се използват и при работа с деца в детския образователен център, който ще бъде изграден в музея. По проекта ще бъдат изработени рекламни сувенири по индивидуален дизайн, свързан с експозицията на музея, както и витрини за тяхното представяне.

Общият финансов ресурс, който Регионален исторически музей – Пазарджик получи от Министерство на културата за реализирането на тези проекти, е в размер на 50 502 лева.