На 30 януари и на 6 февруари 2022 г. в Регионалния исторически музей "Стою Шишков" – Смолян се проведоха две онлайн срещи с Българското неделно училище "Българче“ – Неапол, Италия. Това съобщи за Радио "Фокус“ – Смолян директорът на музея Валентина Василева. Над 100 потребители са се включили в училищната платформа, като те не са само от Италия, но още и от Южна Африка, Гърция, Нидерландия и Германия. Те разгледаха виртуално постоянната експозиция на смолянския музей "Културно-историческите богатства на Родопите от древността до наши дни“.

В първата среща, музейният екскурзовод Анна Болгурова изнесе екскурзоводска беседа на живо, която започна с магическия звук на чановете от уводната експозиционна композиция от "Родопски чанове и халища“, която посреща всеки посетител. Емоционалното въздействие беше засилено и от родопската песен "Снощи съм гости имала“, поднесена от 8-годишната Величка Стоева, с която музеят изрази голямата си радост да посрещне, макар и виртуално, нови затъжени за българското наши сънародници зад граница. Последва запознаване с музейните ценности от праисторията, времето на траките и Средновековието, показано беше родопското облекло и традициите, свързани с обреди и обичаи от Родопите. На фона на обредния реквизит, свързан с родопската сватба, Вили Стоева изпълни и знаковата песен "Ела се вие превива, мома се с рода прощава“.

Василева допълни, че по време на втората онлайн среща на 6 февруари е продължило запознаването на българите в чужбина с традиционните родопски занаяти – овчарство, ковачество, тъкачеството и медникарство. Гостите са научили повече и за родопската архитектура, разгледали са и специалния кът с препарирани животни в музея, който е озаглавен "Горски приказни разказват Родопите“. "Виртуално гостите на културната институция разгледаха и изложбата "Родопско величие“. Изложбата съдържа портрети на най-видни и свързани с историята на Родопите личности – като се започне от Момчил юнак, Дельо хайдутин, премине се през капитан Петко войвода, Кольо и Пею Шишманови, Рада Казалийска и поп Глиголко, стигне се до освободителят на Родопите – полк. Владимир Серафимов и до съвременните будители Стою Шишков и Николай Вранчев. Гостите на музея от Неапол са се запознали и с музейната зала с традиции и съвременност и са видели как традициите в Родопите са запазени в съвременността. Те са имали възможност за видят кукерите, които са най-впечатляващите в залата, както и родопския фолклор и празниците, които се празнуват и в нашето съвремие – Сурвак, Великден, Коледа, Гергьовден.

Василева допълни, че виртуалните разходки в музея в Смолян са съпроводени с родопски песни, в изпълнените на малки деца и затова са изключително вълнуващи за затъжените за всичко българско наши сънародници в чужбина. "Тези срещи са много емоционални и са свързани със сълзи, трогателност, с топли думи на благодарност за това докосване до изконни български богатства, които винаги ще ги трогват и чрез които винаги ще се ръзтъжват.

Освен двете срещи с Българското неделно училище "Българче“ от Неапол, са имали и срещи с училища в Ню Йорк и Вашингтон (САЩ), Базел (Швейцария), Реус (Испания) и Кьолн и Хайделберг (2 пъти) от Германия през 2021 година.

Нели ГЕРГЬОВСКА