Регионалната библиотека в Кюстендил отчита една необичайна, но успешна 2021 година. Това каза пред Радио "Фокус“ – Кюстендил София Пейчева, директор на Регионална библиотека "Емануил Попдимитров“ – Кюстендил. "Това беше година на преустройствата, на трансформациите, година в която получавахме страшно много подкрепа. За нас тази година наистина беше необичайна година, но година на удовлетворителни резултати за нас“, каза София Пейчева. По думите й част от отделите на културния институт са сменили местата си, а това е било свързано с много физическо натоварване за колегите й, както и за доброволците.

"Детски отдел“ е претърпял най-голямата промяна и той вече отговаря на изискванията за една добра обстановка, при която да става първото съприкосновение на малките читатели с детската книга. София Пейчева допълни, че много хора и институции са дали своята подкрепа относно самите трансформации. Община Кюстендил е отпуснала 15 000 лева за ремонти, цялата кюстендилска общественост се е включила в ритуалното пренасяне на фонда на "Детски отдел“.

"Обслужващата система функционира на нова платформа, а това за моите колеги беше свързано с допълнителна подготовка и обучение. С въвеждането на системата се доближаваме до едно високо технологично ниво. Имаме и обновен уеб сайт на библиотеката, който е много по-комуникативен и информативен. Присъстваме и в информационното пространство, в медийната среда“, каза София Пейчева.

Венцеслав ИЛЧЕВ