Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич получи ново дарение и то е много актуално в контекста на отбелязването на 160 години от рождението на Алеко Константинов, предаде репортер на "Фокус". Библиотеката вече разполага с луксозно издание на Биографията на Алеко Константинов от Гавраил Панчев, дарено от неговите наследници.

И както посочват от екипа на библиотеката, "книгата запълва една огромна празнота в научните изследвания в България за Алеко Константинов - предишната биография за него е написана преди повече от 40 години". Авторът работи по това изследване дълъг период от време - в продължение на цели 16 години.

В трите тома са включени анализи на над 5000 текста, посветени на Щастливеца. Гавраил Панчев изследва през годините всички публикации, написани за автора на "Бай Ганьо". Според оценката на проф. Светлозар Игов, Биографията на Алеко Константинов от Гавраил Панчев е не само най-пълното и проникновено изследване на темата, но и най-задълбочената биография на български автор въобще.

Жулиета НИКОЛОВА