Изложба с информационни и библиотечни материали, която акцентира върху началото на книгоиздаването в България е подредена в отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Николай Вранчев“ – Смолян, по повод 1 ноември – Ден на народните будители, съобщиха от библиотеката.

Ретроспекция на книгоздаването от първите опити за организиране на издателска дейност в страната от Българска книгоиздателска задруга в Брашов и издадения от нея "Рибен буквар“ (1824) , през отпечатаните през 30-те и 40-те г. на XIX в. книги от печатниците на Никола Карастоянов и архимандрит Теодосий Синаитски, до появата през 1857 г. на първообраза на първото българско предприятие за издаване и разпространение на книги , "Дружествена книговезница" на бележития български възрожденец Христо Г. Данов, в съдружие с учителя Ячо Трувчев и книговезеца Нягул Бояджийски.

Читателите могат да намерят информация за издателската дейност на книгоиздателство "Хр. Г. Данов“ и биографични данни за нейния бележит създател, както и за друг пионер в книгоиздаването – Драган Манчов. Сред представената информация е отредено място за живота и дейността на възрожденските ни просветни дейци; Марин Дринов, един от основателите на Българското книжовно дружество (днес БАН) и Йоаким Груев - учителят на Левски и Вазов, създателят на Пловдивската Народна библиотека.

В изложбата са представени главните тенденции в съвременното книгоздаване и значението им за издателите, авторите и книгите на пазара.

Изложбата ще остане експонирана в Регионална библиотеката през месец ноември.