Регионална библиотека "Дора Габе“ в Добрич обогатява своята дигитална библиотека с пълнотекстово съдържание на книги на родолюбеца Петър Господинов. Това съобщи Галя Маринова, гл. библиотекар в направление "Библиотечно-библиографско и информационно обслужване“ и експерт "Връзки с обществеността“, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Книгите са издавани в периода 1932 - 1943 г., а също така и негови публикации във вестник "Добруджа“ (София) от 1933 – 1935 г., на който той е главен редактор през този период.

По повод 120 г. от рождението на Петър (Печо) Господинов, журналист и писател, дипломат, добруджански деец (1902 – 1945), библиотеката организира изложба на библиотечни документи – десет от книгите на Печо Господинов, негови публикации във в-к "Стефан Караджа“, орган на добруджанските младежки организации "Стефан Караджа“ в България, публикации за него от Йордан Дачев, Любен Бешков, Велико Лечев, Драгни Драгнев. Документи от архива на Сбирка "Дора Габе“ свидетелстват за кореспонденция между него и Дора Габе, с която той и семейството му са свързани в трайно приятелство поради общата им любов към поробена Добруджа. Това приятелство продължава до ранната му смърт през 1945 година.

Писмата са писани в периода 1928 – 1945 г., относно отпечатването на нейни творби във в-к "Добруджа“, беседи за българската поезия, за баща ѝ Петър Габе, по повод коледни и новогодишни празници и др. "Печо Господинов е духовно богата, романтично извисена личност, обрекла целия си кратък живот (той умира на 42 години), литературното си и обществено дело на свободата на Добруджа“, пише за него Йордан Дачев в "Премълчани имена“. Петър Господинов е роден в град Добрич на 5 март 1902 година. Гимназиалното си образование получава във Варна. Следва право в Париж, но не завършва и продължава обучението си в Свободния университет в София, а по-късно и в Правния факултет в град Фрибург (Швейцария).

През годините 1929 - 1941 е дипломат в българската легация в Берн, Швейцария, а по-късно и в Лондон. Печо Господинов е автор на 12 книги и няколко брошури. Сред тях са "Посоки и цели“, "Ние, младите“, "Далечно ехо“, "Добруджански образи“, "Добруджанско движение“, "Освободена Добруджа“, "Добруджа в българската литература“. Публикувал е стотици статии, репортажи и есета в периодичния печат. Сътрудник на списания и вестници във Варна и София, между които "Листопад“, “Обществена мисъл“, "Отец Паисий“, "Българска мисия“ и др., на вестниците "Свят“, "Знаме“, "Изток“, "Литературен глас“, "Варненски новини“, "Слово“ и др.

Дългогодишен редактор на съюзния орган вестник "Добруджа", който заема специално място в обществено-журналистическата му дейност. Теченията на вестника през годините отразяват дейността на Съюз "Добруджа и историята на добруджанското национално движение“, на което Печо Господинов се посвещава. Изложбата на библиотечни документи може да бъде разгледана от 4 до 31 март 2022 г.

Жулиета НИКОЛОВА