Обещахме по време на предизборната кампания да направим референдум и да попитаме гражданите на Смолян, съгласни ли са да теглим кредит, за да направим общинско предприятие за чистота. Това каза в интервю за "Фокус“, кметът Николай Мелемов. "Отделили сме пари в бюджета и имаме намерение да го съчетаем с Европейските избори. Не е лесно да се организира референдум, тъй като в общината има около 90 избирателни секции. Затова нашата идея е да го съчетаем с изборите за Европейски парламент, когато така или иначе ще има финансиране на тези секции и покрай това да попитаме и хората за тяхното мнение“, поясни Мелемов.

Той уточни, че по груби изчисления, кредитът трябва да около 8 млн. лв. През следващите месеци ще се извършат и по-точни проучвания, за да се изчисли конкретната сума, необходима за създаването на общинско предприятие по чистота.

Припомняме, че в началото на септември т. г., инициативен комитет "Бъдеще за Смолян“ стартира подписка в подкрепа на създаването на общинско предприятие, извършващо дейностите по чистотата на община Смолян. в нея вече са се включили над 5500 жители на общината.

"Целта на тази акция е ясно да покажем отношението на гражданите към механизма на функциониране на една от най-присъщите общински дейности, каквато е поддържането на чистотата. Не може една от най-свойствените за всяка община функции да бъде обект на концесия, съобщи при стартирането на подписката адвокат Елена Даскалова-Радева – председател на Инициативен комитет "Бъдеще за Смолян“. Подписката засяга дейности като почистването, сметосъбирането, сепарирането, компостирането, сметоизвозването и управлението на сметището в община Смолян и продължава до 31 декември т. г.

Само две от общините в област Смолян – Чепеларе и Смолян, нямат общинско предприятие по чистота.