Окръжна прокуратура – Монтана с обвинителен акт предаде на съд Л.А., привлечен в качеството на обвиняем по дело за умишлено убийство – престъпление по чл. 115 от НК.

Обвиняемият Л.А., на 29 години, е многократно осъждан, включително и като непълнолетен.

На 15.07.2023 г. семейството Д.Д. и В.Д. поканили на вечеря роднини и приятели, като подредили маси и столове отвън пред къщата им в с. Габровница, област Монтана.

Същата вечер обвиняемият Л.А. бил в центъра на селото, където консумирал алкохол и разговарял с познати.

Около 20,00 ч. заедно с приятеля си той решил да отиде до дома на семейството Д.Д. и В.Д. Пристигайки, той видял седящите на маса гости и веднага се насочил към В.Д. с вербални нападки. Мъжът му предложил да поговорят на другия ден на трезво, но спорът между двамата ескалирал.

Обвиняемият нападнал В.Д., като му нанесъл удар в главата с носената портативна тонколона. Свидетели на случващото се намесили, за да помогнат на пострадалия. Последвало масово сбиване между присъстващите.

Л.А. нанесъл още няколко удара с тонколоната в областта на челото на В.Д., която се счупила, а пострадалият паднал на земята. Суматохата продължила докато обвиняемият и приятелят му не избягали.

Пристигналият на място медицински екип констатирал смъртта на В.Д. След подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112 местопроизшествието било посетено от полицейските служители, които го запазили и извършили оглед.

При задържането Л.А. проявил изключително грубо и агресивно поведение спрямо органа на реда.

По случая е било образувано досъдебно производство, а Л.А. е привлечен в качеството на обвиняем.

Според заключението на извършената съдебномедицинска експертиза причината за смъртта на пострадалия В.Д. е остра механична асфикция с дихателна и сърдечна недостатъчност, развила се на базата на аспирацията на кръв в дихателните пътища, провокирана от травма в областта на главата с кръвоизливи в мозъчните обвивки.

Обвиняемият Л.А. не се признава за виновен в извършване на престъпното деяние и отрича да е нанасял удари на починалото лице.

Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.