Дирекция "Инспекция по труда“ – Кюстендил излезе с информация, касаеща старта на кампанията по бране на череши. От дирекцията напомниха на работещите, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, така наречените еднодневни договори, не ги лишават от правото им на социално подпомагане. Не се спират и обезщетенията за безработица. Така работниците имат възможност да работят легално срещу трудов договор, който защитава трудовите и осигурителните им права, като едновременно с това получават допълнителен доход от труд заедно със социалните помощи и обезщетения.

От Инспекцията по труда обръщат внимание на работодателите, че трябва да сключват трудови договори с наетите от тях работници. Еднодневните договори са възможностите за регистрираните земеделски стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, да наемат законосъобразно работна ръка по облекчена процедура. Тези договори се предоставят на работниците в началото на работния ден, за който са сключени, и не се регистрират в НАП. Земеделските стопани нямат задължение да издават заповеди за прекратяването им и да оформят трудови книжки.

От началото на годината Дирекция "Инспекция по труда“ - Кюстендил е представила общо 446 броя образци на еднодневни трудови договори от тях над 400 са за отглеждане и бране на череши.

Еднодневните трудови договори се предоставят след предварително заплатени осигурителни вноски за здраве, пенсия и професионална болест и трудова злополука в размера, който е за сметка на работодателя. С цел да облекчи администрирането на процеса ИА ГИТ създаде онлайн система за предоставяне на образците им. Чрез нея земеделските стопани могат да получат образците по всяко време, дори в извънработното.

Софтуерът позволява автоматично генериране на данните на лицата, които веднъж вече са наемани от даден производител. Той разполага и с калкулатор, който автоматично изчислява в разписката към договора дължимите за сметка на наетото лице данъци и осигуровки и чистата сума, която трябва да му бъде изплатена. Калкулатор изчислява и броя образци на договори, които земеделският стопанин може да получи срещу заплатената за осигуровки сума за съответния месец.