Областният информационен център – Кюстендил проведе работна среща, в рамките на която бе представена информация за отворената за кандидатстване процедура за подаване на концепции за Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ), предаде репортер на "Фокус“. Процедурата се реализира в рамките на програмата "Развитие на регионите“ 2021-2027 г. (ПРР).

Стана ясно, че интегрираният териториален подход e нов подход за провеждане на регионална политика, който цели развитие на модел на партньорство между различни заинтересовани страни на местно ниво - държавни органи, областни администрации и общински власти, представители на гражданското общество, на бизнеса, научната общност и други, за ефективно използване на потенциала на съответния регион за планиране. При този подход водещ е принципът "отдолу-нагоре“, което означава, че регионалните и местните териториалните органи в диалог и сътрудничество с местните общности ще участват в подбора на концепциите, които впоследствие ще получат финансиране.

"Всеки един от шестте региона за планиране в страната има заделен бюджет, като освен Програмата за развитие на регионите, при изпълнението на подхода участват още и програмите за развитие човешките ресурси, околна среда, образование, конкурентоспособност и иновации в предприятията и за научни изследвания. В рамките на подхода ще се финансират мерки за обновяване и модернизация на пътна, образователна, здравна, социална, културна и туристическа инфраструктура, енергийна ефективност и устойчива градска мобилност, мерки в областта на образователната интеграция и подобряване на връзката на образованието с пазара на труда, насърчаване на заетостта, социално включване и младежка заетост и други“, обясни управителят н ОИЦ – Кюстендил Любомира Велинова.

Водеща функция в процеса на подбор на концепции имат Регионалните съвети за развитие (РСР), които включват областни управители, кметове и/ или председатели на общинските съвети на общини от съответния регион за планиране. Съветът се подпомага от три експертни звена  сред които звено за медиации и звено за публични консултации, чиито функции се осъществяват от областните информационни центрове.  

Кандидатстването с концепции е до 27 септември 2023 година и се извършва електронно.

Венцеслав ИЛЧЕВ