Разследващите полицаи в Казанлък са сред най-натоварените в страната, поради естеството на региона и липсата на кадри. Това заяви доректорът на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Лазар Христов, предаде репортер на "Фокус". Това твърдение е във връзка с нападнатия вчера полицейски служител от Районно управление-Казанлък.

"Днес се проведе масирана полицейска операция във всички квартали на град Казанлък, населени с компактно ромско население. Повод за операцията са няколко предхождащи инцидента с наши служители, в които техните проверки са осуетявани или е правен опит за това, осъществявана е агресия спрямо тях, свързана с различни видове леки телесни повреди и наранявания. Повод за вчерашния инцидент и наша грешка е влизането на невъоръжени колеги в една такава общност, където населението е силно маргинализирано и неговите възприятия за законност са силно занижени. Колегите от сектор "Разследване" в РУ-Казанлък полагат неимоверни усилия за срочно прекратяване на досъдебни производства. Искам да отбележа, че въпросните колеги са едни от най-натоварените в цяла България не само поради естеството на региона, който е изключително голям по площ и население, но и поради кадровата необезпеченост на състава. Към момента там работят 21 разследващи полицаи, а като обем на дела, които разследват, като случаи за текущата година, са около 2100. Към настоящия момент средната натовареност е около 40-45 досъдебни производства на всеки един от тях, тъй като те ежедневно приключват дела и същевременно идват нови такива. По принцип разпорежданията към служителите ни е, влизайки в такива ромски гета, те да предриемат особени мерки за своята безопасност, да не влизат невъоръжени и да са достатъчно подготвени, съобразно това кога се извършва проверката - през светлата или през тъмната част на денонощието", каза ст. комисар Христов.

По думите му през последните седмици сме свидетели на едни безпрецедентни блокади на възлови пътни артерии в областта, под формата на протест от граждани от региона, който сам по себе си е незаконен, тъй като те нямат право да осъществяват там протестните си действия. "Освен, че протестът е незаконен, гражданите допълнително затрудняват и нашата работа. Колегите ни са пряко ангажирани денонощно в охраната на този тип мероприятия и това силно затруднява действията ни на терен", категоричен е директорът на ОДМВР-Стара Загора.

Рени АТАНАСОВА