Разширяват се контактите на Ловеч с побратимения град Лавал, Франция. След като ковид-кризата отложи някои събития през миналата година, сега предстоят поредица инициативи за младите хора, съобщиха от общината. Това стана ясно след проведената на 23 февруари 2022 г. видеоконференцията с участието на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и партньори от френския град.

Създава се организация между Община Ловеч, град Лавал и град Метман, Германия, по проекта "Зелени бригади“ по Еразъм+, програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Бенефициент е град Лавал.

Заради ковид кризата проектът се отлага няколко пъти, сега е взето решение всеки град да реализира дейности и после да се отчитат виртуално на обща среща. Това ще стане през юли 2022 г., в дейностите ще участват около 20 ученици от Езиковата гимназия. Те ще създават зелени еко площи, ще събират отпадъци и други акции по опазване на околната среда. Преди това днес кметът е провел работна среща с директора на Езиковата гимназия Радослав Хитов, а в разговорите участва преподавателят по френски Галя Цанкова, която ще движи проекта.

Във втори разговор се включиха учители от Льо Ман, гимназията Horizons 72 ST SATURNIN. Става дума за стажантски проект, насрочен за периода 16 юни – 1 юли 2022 г. В Ловеч се очакват около 13 -15 стажанти, които ще работят в детски ясли и градини. Проектът се нарича "Домът на Европа“.

С президента на асоциация "Доверие“ Патрик Мусе и съпругата му Клодин, както и учители от Льо Ман е станало дума за бъдещи проекти. Коментиран е проект с гимназията "Орион“ в Еврон, насрочен за началото на следващата учебна година. Става дума за стажове, свързани с работа в лаборатории и кухненски блокове.

Други инициативи са свързани с изпращане на оборудване на болници и домове за възрастни. Договореното се очаква през април – юни т.г. да пристигне в Ловеч.

Възобновява се обменът по програма URMA на Лавал за приемане на български чираци от началото на учебната 2022 г. Те трябва да са на възраст 18 - 25 години и с познания на френски език. Очаква се списък с това какви професии се търсят. Всички разходи се приемат от приемащата страна.

Коментирани са и стажове на френски ученици след средното образование (BTS) от селско стопанското училище в Лавал. Стажовете са по програмата Еразъм+ .

Езиковата гимназия междувременно търси партньор за спечелен проект Еразъм+. Затова е отправена покана до гимназия Don Bosco, в Майен, Франция. Те, заедно с друго немско училище, ще бъдат партньори на Езиковата гимназия.