Разработена е Обща стратегия за културен туризъм в пограничния район Добрич-Констанца и това е само една от дейностите по съвместен проект за устойчиво развитие чрез трансгранична култура. Той се изпълнява от Община Добричка от българска страна и Община Хършова от румънска, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Добрич. На пресконференция в Търговско-промишлената палата в Добрич представители на двете добруджански общини представиха заключителна информация за това, което е осъществено от 2018 г. досега. Разработени са също четири трансгранични туристически маршрута като в тях са включени 51 обекта от окръг Констанца и 121 обекта от област Добрич. Идеята е те да бъдат популяризирани, да бъде опазено културното наследство на региона и да се насърчи културния обмен между двете съседни страни. Това лято са обучени румънски и български екскурзоводи и са издадени множество промоционални материали, които да ориентират туристите за възможностите за отдих и забавления в трансграничния район. Част от дейностите е и проведеният в началото на лятото фолклорен фестивал "Песни и танци от слънчевa Добруджа“ край село Дебрене в община Добричка. Това е събитие, което от години привлича интереса на ценителите на автентичния фолклор и зад граница. Със средства по проекта са модернизирани читалищата  в селата Черна и Ловчанци в община Добричка и Домът на културата в Хършова, където отново това лято бе поставено началото на трансграничния фестивал "Добруджа с елек и престилка“. Проектът е финансиран по Програма INTERREG V A Румъния - България. Финансовият принос на ЕС е в размер на 1 119 154 евро.

Четирите маршрута са насочени към различен тип туристи. "Религиозна Добруджа“ е маршрут, който предлага разходка до известни и малко популярни храмове в трансграничния регион, като са включени обекти, носещи знаците и духа на различни религии - православно християнство, католицизъм, мюсюлманство. Това са църкви, включително скални, манастири, джамии, двуобредни храмове, дори и обекти от съвременен тип, като аудио-визуален център "Онгъл“ в каварненското село Българево. Този маршрут включва и най-старото навигационнот морско съоръжение у нас - морския фар на нос Шабла, най-източната точка на България. "Културно-етническият“ маршрут отвежда към места в региона с различни етнически влияния: гръцки, римски, турски, татарски, славянски и влашки. Маршрутът не е сезонен и дава широка картина на културните влияния в различни времеви периоди в Добруджа. Кулинарният маршрут представя местната храна и музика, преплитането на вкусове и традиции. "Природа, приключения и екстремни спортове“ е маршрут, насочен към по-младите с възможност за опознаване на местната култура чрез преживявания. Обектите от този маршрут в румънската страна са включени в една от националните им туристически балнео и спа дестинации (Черноморска СПА Ривиера).

Дейността по проект "Хършова - Добричка, заедно по красивия път на устойчивото развитие, чрез трансгранична култура“ е отразена в специално създаден сайт, който съдържа подробна информация за всички дейности и възможности за трансграничен туризъм и културен обмен.

 

Жулиета НИКОЛОВА