Разнообразни прояви са включени в културния календар за месец февруари в Кюстендил. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил. Голяма част от събитията са организирани от народните читалища. На 8 март от 10.00 часа в читалище "Братство“ ще бъде открита арт работилница по повод Деня на влюбените. На 14 февруари читалище "Светлина“ В село Соволяно организира традиционното отбелязване на празника Трифон Зарезан, както и поетичното събиране – "Вино и любов“. На 18 февруари в читалище "Братство“ ще се състои театрално представление с участието на Яна Маринова.

Община Кюстендил организира поклонение по повод 149 години от обесването на Васил Левски. Събитието е на 19 февруари от 11.00 часа пред паметника на Апостола. На същата дата читалище "Кирил и Методий“ в село Долно село ще представи информационни табла за живота и делото на Дякона. От 12.00 часа в централната градина на село Николичевци ще бъде открита паметна плоча на Васил Левски. Организатор е читалище "Спасовица“. Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде отбелязана и в село Соволяно, пред паметния знак, посветен на Левски.

На 24 февруари читалище "Братство“ ще отбележи 129 години от рождението на Крум Кюлявков, а на 28 февруари читалището в село Долно село организира конкурс "Магията на автентичната мартеница“.

Венцеслав ИЛЧЕВ