По повод 55-ата годишнина от обявяването на Банкя за град в курорта е подготвена юбилейна изложба, литературни срещи, музика, младежки проекти и спорт – палитра от разнообразни дейности и събития като част от Есенния културно-спортен календар на Банкя, научи Sofia24.bg.

Най-близкото събитие е традиционният събор на село Клисура на 6 септември Денят на Съединението, съобщиха от районната администрация. Роман и Георги Гьолски, танцов състав "Чепинци“, Руска Дросева (шопски хумор), певиците Ваня Трифонова, Христина Ненкова, Беатрис Александрова и Валентина Шерденкова ще забавляват гостите в петък от 12:00 часа на мегдана на селото.

На 14 септември от 11:00 часа в парк "Кестените“ ще състои тренировка по джудо, самбо и ММА с Антон Бранков и Ани Бояджиева, клуб "Бранник“. В изпълнение на проекта #BeActiveBankya: Спортна Банкя по Програмата "София спортува“.

Денят на София, 17 септември, ще бъде отбелязан от 18:00 часа пред Голямата балнеолечебница с представяне на едно издание, побрало най-характерното за Банкя от 1928-1929 година: "Стара Банкя във вестник "Банки“ 1928 – 1929 година“. Съставител е Румяна Николова, дизайнът е дело на Диана Шингарова. С участието на актрисата Димитрина Василева, Театрално студио "Смехурко“ и студенти по моден дизайн от НБУ.

На 19 септември ще бъде представен дебютният роман на Виолета Янушева "Преоткриване“ от 18:00 часа в конферентна зала на хотел "Жеравна“.

Българо-гръцка фолклорна вечер на приятелството ще радва гостите и жителите на Банкя с участието на местните фолклорни състави и ансамбъл "Ксанитеас“ от Ставрос на 21 септември от 18:00 часа в парк "Ротонда“.

На 23 септември #BeActiveBankya: ще има спортни демонстрации, игри и упражнения – европейска седмица на спорта. Проектът се реализира по Програма "София спортува“ от 10:00 до 17:00 часа в парк "Ротонда“.

На 24 септември с пресконференция и информационни срещи ще стартира младежкият проект: "Готови за утрешния ден“ на Сдружение "Благ ден“ в партньорство с район "Банкя“.

Художникът Симеон Спиридонов на 80: "Достойно Ест“ - изложба на 26 септември в Арт Център Банкя от 18:00 часа.

28 септември - "Не на зависимостите" – събитие по проект "Готови за утрешния ден“ – срещи с популярни личности, беседи, прожекция на тематични филми и на филма "Доза щастие“, музикална програма и много изненади в парк "Ротонда“.

На 4 октомври ще се състои спортен ден под надслов: "Спортът като превенция срещу агресията“ – по проект: "Готови за утрешния ден“ на Спортния комплекс в 78. СУ "Христо Смирненски“.

Всяка неделя се провежда Неделно хоро от 17:00 ч. в парк "Ротонда“, организирано от Николай Кайджиев от Банкя.

Входът за всички събития е свободен.