Тази година се навършват 55 години от обявяването на Банкя за град. За традиционните празници Горешляци е подготвена разнообразна програма, която цели да вдигне настроението на жителите в курортния град. 

Програмата стартира на 12 юли, като ще продължи четири дни. Първият ден е предназначен за моноспектакът на Албена Ставрева -"Неведение“. Постановката е подарък от Народния театър "Иван Вазов“ по повод 120-ата годишнина на театъра, който за първи път гостува в Банкя. Спектакълът ще бъде предшестван от рецитал на джаз певицата Русана Христова от Банкя.

Вторият ден е посветен на децата с куклено представление на театър "Сириус“, програма на школа "Essence“, спортни танци, аниматори.

Програмата ще продължи с музикални забавления в парк "Ротонда",концерт на Джаз формация "София“ и Highlight Singing Academy и мюзикъл на Детска вокална група "Бон-Бон“ "Вълшебната корона“.

На 14 юли, неделя, от 11:00 до 13:30 часа е традиционният пленер на художниците, а по същото време на новата сцена в парк "Кестените“ ще звучи арфата на Дария Ангеловска в Арт релакс концерт. По-късно вечерта ще има разнообразие от музикални и танцови предложения, сред които Софийският духов оркестър, Гуна Иванова, ТК "Пъстра китка“, ТК "Пендари“, ТК "Имане“, Фолклорна формация към читалище "Отец Паисий“ – Банкя, Танцов ансамбъл "Владайска младост“, Танцов състав "Чепинци“ и Седянка Българка.

Кулминацията е на 15-ти юли, когато е Литургията по повод храмовия празник на храм "Свети Кирик и Юлита“, след която ще има водосвет и освещаване даровете на трапеза.

От 19:30 в парк "Ротонда“ ще се изявят талантливите и гласовити Елица Узунова, Мария Сантева, Матей Бешенджиев от Център за изкуство "Зорница“. Вечерта ще завърши с концерт на поп сензацията DARA.

Събитието е част от Календара с културните събития на Столична община за 2024 г.