Една от най-добре запазените крепостни стени в цяла България разкриват в момента археолозите на късноантичния и средновековен град Мисионис. Това обявиха на пресконференция за представяне на разкритията след начало на археологическия сезон ръководителят на разкопките Стефан Иванов и научният консултант на обекта проф. Николай Овчаров. В пресконференцията участва и кметът на Търговище д-р Дарин Димитров.

Крепостната стена, датираща от 6-и век, е с височина от 3,5 метра, като се очаква в определени части да надхвърли и тази височина.

"Интересното тук е, че пред нея е изградена нова стена, от края на 12-и век – времето на Асен и Петър“, разясни ръководителят на разкопките Стефан Иванов.

Има източници от византийския период, че в края на 12-и век, именно след въстанието на Петър и Асен срещу византийската власт, тези крепости са много бързо възстановени от българите, разясни проф. Николай Овчаров. "Тук виждаме една реална илюстрация на това – крепостна стена от българския период, която е правена бързо, с кърпежи, но достатъчно силна, за да удържи нападенията срещу нея“, каза Овчаров.

Разкрита е и сграда, като по всяка вероятност е била складово помещение, което е свързано с голямата епископска резиденция в близост. Находките и монетите, които са открити, показват, че двете сгради са съществували по едно и също време.

Разкрива се и улица, с дължина от почти 30 метра, която е свързвала целия епископски комплекс и зърнохранилището с портата на крепостта.

До момента са разкрити над 150 предмета, като преобладават тези от Второто българско царство. Най-много са металните находки – стрели, бойни топки, части от въоръжение.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров заяви, че 2024 г. е една от най-важните за Мисионис. "Няколко екипа на Общината поред се бориха Мисионис да бъде предаден на местната администрация. На финала сме, остава подписване на приемо-предавателните протоколи с Министерството на културата, за да завършим окончателно прехвърлянето“, каза д-р Димитров. След това ще може да се мисли и за кандидатстване по проекти за подобряване на достъпа и развитие на обекта.

Проучванията на Мисионис през тази година ще могат да продължат до средата на ноември заради финансирането от 400 000 лв., осигурено от държавата. Община Търговище осигурява и 35 000 лв. от бюджета си.

От Регионалния исторически музей продължават за търсят работници, които да участват в разкопките. На обекта към момента работят основно ученици и студенти, като има и доброволци от Литва и Испания, които помагат в проучванията.