Кюстендилското село Шишковци е домакин на тридневния Международен фестивал "Балканска черга“, каза пред "Фокус“ председателят на Сдружение "Роден край“ Борислав Крумов. Във втория ден от събитието се провеждат работилници за деца, посветени на пътя на хляба и на занаята за изработване на опинци.

"От 12.00 часа ще проведем традиционния конкурс за най-вкусен зелник – "Зелника на Майстора“. Пред присъстващите ще разкрием и тайната на майсторския зелник. Предвидили сме демонстрации. Нашите съседи от Босилеград ще покажат как там се приготвя зелникът“, разказа Борислав Крумов. Старите баби знаят, че най-хубавият зелник, който се прави в Кюстендилско, е именно със сушени кори. След като кората се разточи и разтегли, тя се слага или на печката да се засуши, или на друго място да престои известно време и тогава вече продължава работата по направата на баници и зелници. Програмата предвижда и кулинарна изложба с тестени изделия.

Гостите на фестивала ги очаква разнообразна фолклорна програма. Предвидени са участия на ансамбъл "Родолюбие“ и Димана Крумова. Радостина Николова и Стоян Петков ще изнесат концерт. Фестивалът продължава и на 17 септември.

Венцеслав ИЛЧЕВ