В Историческия музей ще бъде представено изданието "Българските военноморски сили на Дунав" (фотоалбум от семейните архиви). Негови автори са Йовчо Стоянов и Румен Кузов. Историческият музей в Русе кани всички на 01.08.2024 г. от 18.00 ч. в зала "Княз Александър I". Представянето ще се осъществи със съдействието на Областния управител на Област Русе.

Книгата съдържа снимки и документи от семейни архиви на офицери и матроси, служили във Военноморските сили на река Дунав, както и от техни наследници.

Използвани са и три фотоса от музейната сбирка при Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“- Русе. Изданието си поставя за цел да представи в публичното пространство неизвестни фотографии и спомени, които да станат отправна точка за последващи проучвания, анализи и дебати по темата за Военноморските сили на Дунав.

Авторите благодарят за съдействието, което им е оказано, от Илиян Илиев, Дитер Хес, Петър Найденов, Росен Кожухаров, Крум Гочков, Венцислав Беджев, Венелин Дуницов, Валентин Гагашев, Валентин Златев, Пламен Петров и Борислав Кирилов.