Всеки градинар мечтае за красива и здрава градина. Но някои растения, макар и привлекателни на пръв поглед, могат да причинят повече вреда, отколкото полза? Има много информация, свързана с енотерите и колко особени растения са те. Внимавайте с тях. 

Енотера (Oenothera biennis)

Енотерите, макар и полезни в медицината, могат да се разпространяват неконтролируемо и да задушат други растения и насекоми.

Те имат агресивни коренови системи, които могат да задушат култивираните растения. Освен това, енотерите могат да привлекат насекоми, които да причинят вреда на останалите растения в градината.

Ето един разказ на софиянка, която предупреждава за опасността на тези растения:

Снимката е направена в София, близо до Парадайс мол на 2.08.2024. Докато чакахме автобус 66 за "Витоша" както обикновено огледахме засадените розови енотери. Този път видяхме много заклещени пеперуди, не съм очаквала, че има толкова много гълъбови опашки в София.

Разкъсахме цветчетата и освободихме около 5-6. Повечето излетяха, една беше жива, но немощна, оставихме я на сянка. Имайте предвид, че хоботчето е заклещено много навътре в цвета.

Тези двечките, в едно единствено цветче, си бяха умрели. Изскубахме колкото можахме растението, но борбата е неравна, то е навсякъде и избива пак на следващата година, трудно се отстранява. Обяснихме на близкото заведение защо скубем.

Повече подробности може да прочетете ТУК.