В рамките на 12-тото издание на националната доброволческа инициатива "Да изчистим България заедно“, Областна администрация Разград се включи, като организира в петък почистване в местността Пчелина, в района около втория язовир. В инициативата участваха и ръководството на града – областният управител Владимир Димитров и двамата заместник областни управители Надя Йорданова и Назиф Зюлкяр, така и голяма част от областна администрация.

Тази година кампанията е насочена към почистване на замърсени територии и водни обекти в цяла България. Доброволците имаха възможност не само да почистят околностите, но и да допринесат за опазването на водните басейни, които са особено уязвими към замърсявания. Местността Пчелина, където се проведе едно акцията на ОА, е от особено значение за региона, поради своята природна красота и значението си за местната екосистема. Доброволците, въоръжени с ръкавици и чували, не само почистиха отпадъците, но и отправиха послание за по-голяма отговорност и ангажираност към природата.

През тази седмица Областна администрация Разград получи чували и ръкавици, осигурени от РИОСВ – Русе, които разпредели на седемте общини в областта. Чували и ръкавици получиха и някои от държавните институции, които днес чистят активно. Всички държавни институции, които имат представителства в област Разград посочиха къде ще чистят. Днес служителите на ОА Разград ще почистват около домовете си, кой където живее и по този начин ще се включат и в масовото чистене в един и същи ден с останалите доброволци в страната.

В чистенето участват и големите предприятия в Разград, включването на широк кръг от организации подчертава значимостта на инициативата и важността на съвместните усилия за поддържането на чиста и здравословна околна среда. Днес в цялата област Разград чистиха близо 1500 доброволци, като до 14,30 часа бяха събрани и депонирани 41,68 тона отпадъци. Цифрите до вечерта ще бъдат по-големи, тъй като инициативата не е приключила.

От началото на "Да изчистим България заедно“ инициативата е обединила над 3 милиона доброволци, които са събрали около 100 хиляди тона отпадъци и са почистили близо 28 800 нерегламентирани сметища в страната.