В Областна администрация Силистра бе проведена съвместна среща по повод предстоящите парламентарни избори на 27 октомври 2024 г. на представители на общините от областта с ръководството на Районна избирателна комисия за 20-и многомандатен избирателен район и на областната администрация. Областният управител Илиян Великов откри срещата и даде думата на Димитър Георгиев – директор на дирекция "Обща администрация“, който осведоми присъстващите, че от страна на администрацията на ниво област са извършени необходимите действия.

На 24 октомври по изготвен оперативен план, който е достъпен на интернет-страницата на РИК, е раздаването на общините на изборните книжа и материали от РИК и Областна администрация, бюлетините са общо 109 хил. за седемте общини (заедно с "резервните“). По споделена от Константин Стоилов – председател на Комисията, информация, в раздел "Съобщения“ на страницата има отговори на различни въпроси, както и важни решения, включително как изглеждат бюлетините. Изготвен е график за доставка на машините за гласуване в съботния ден.

Секретарят на РИК Илхан Ахмед сподели съвети по няколко теми, свързани с организацията на работа в секционните комисии, сред които и напомняне да се предават чисти протоколи – без драсканици, защото за тези избори скенерите са още по-чувствителни. От "Информационно обслужване напомниха“ изказаха съвети, че единствено правилно е ползването при попълване на вота в хартиените бюлетини на химикали, които пишат в тъмен син цвят, както и да бъдат предавани в плик флашките от машините.

Акцентирано бе и върху един нехарактерен досега момент във връзка с камерите за наблюдение в секциите. Този път доставката е на снимачна техника с различен от предишния софтуер и по-точно казано – от нов, "говорещ“ вид, като звукът идва от изкуствен интелект. Чрез него се подават съобщения и съвети, правят се и предупреждения за състояние на камерата, примерно за разположение на стойката, както и за достигнати 14% на пълняемост на батерията.

От "Пожарна безопасност и защита на населението“ предупредиха да се имат предвид предписанията, отнасящи се до отоплителен сезон, както и, че има готовност за доставка на генератори при липса на ток. От местната разпределителна електрослужба казаха, че вече са проверили секциите за достъп до електричество. От нейна страна гарантират, че в изборния ден ще работят допълнителни екипи за реакция на сигнали за проблеми в електромрежата.