Спецоперация на ГДБОП доведе до разкриване на добре оборудвана производствена база за изработка на висококачествени неистински банкноти с номинали 50 лева, 50 щатски долара и 500 евро. Акцията е реализирана на територията на Шумен на 15 и 16 октомври, под надзора на Окръжна прокуратура - Шумен.

Антимафиотите започнали работа по информация за група лица, занимаващи се с изготвяне и разпространение на неистински парични знаци с изключително високо качество на изработка, с възпроизведени почти всички защитни елементи, включително и машинно четимите, което позволява прокарване в обращение посредством банкови офиси и обменни бюра.

Печатницата била установена на един от пет адреса, проверени в хода на действията по разследването. Намерени и иззети са значително количество неистински банкноти в различна степен на довършеност, компютърни конфигурации, специализирана техника, материали и пособия, послужили за изработването им.

Според събраните данни групата е успяла да прокарала в обращение около 37 500 лева в банкноти с номинал 50 лева и е произвела приблизително половин милион евро от банкноти с номинал 500 евро. В процес на подготовка са били изготвянето и разпространението на фалшификат от 50 долара с много високо качество.

Към момента на операцията за срок до 24 часа са задържани трима души, на двама от които по-късно е повдигнато обвинение за изготвяне и разпространение на неистински парични знаци. Едно от лицата е с наложена мярка за неотклонение "задържане под стража", а друго - под "домашен арест".

Според оценка на Европейската централна банка банкнотите от 500 евро са считани за един от най-добрите фалшификати в класа си (т.нар. супер фалшификати), като вече са засичани в различни държави членки на ЕС.

В хода на работа по противодействие на разпространението на неистински парични знаци е използвано информационното съдействие на Европол, в качеството на Европейски централен офис за борба с фалшифицирането на евровалута, както и техническа помощ от страна на Сикрет сървиз на САЩ.