При съвместна акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГД БОП) и Окръжна прокуратура - Благоевград е била разбита организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества в Сандански и страната, стана ясно по време на брифинг в Благоевград, предаде репортер на "Фокус".

Информация за случая бе оповестена от прокурор Ирина Аспарухова, говорител на Окръжната прокуратура в града, Мирослав Рашков, заместник-директор на ГД БОП и Захари Васков, началник отдел.

По случая са задължени трима души - двама мъже на 45 и 53 години и една жена на 45 години.  

Деянията са извършени на 11 октомври 2023 година. Престъпната дейност по случая е установена при съвместна акция на Окръжна прокуратура - Благоевград и ГД БОП.

В хода на разследването е установено, че в село Струмяни, срещу хотелски комплекс, две от обвиняемите лица са разпространили малко над 5 кг. марихуана.

В дома на единия от задържаните, намиращ се в град Сандански, е открито още количество от същото наркотично вещество.

В дома на жената, която също е привлечена като обвиняема, е открито значително количество пари - 15 хил. лв. и везна.

В друг адрес, в който тя съжителства на съпружески начала с единия от мъжете, са намерени 2 гр. кокаин.

На друг адрес, обитаван от единия от мъжете, находящ се в село Кулата, са открити 117 кг. марихуана. Същата е съхранявана в бидони, чували и в кофи в заключено помещение. Открити са още машина за отделяне на листата маса, като и везна.

Посочената група е влязла в полезрението на службите в началото на тази година, а от април е активно наблюдавана.

Дейността й се е изразявала в разпространението на наркотични вещества, основно канабис на територията на Сандански и цялата страна. Две от задържаните лица са криминално проявени.

Част от сделките се извършвали лично от лицата, а друга част чрез използване на тайници в автомобили.

Две от лицата са отговаряли за доставката, третият участник е намирал и държал контакт с купувачите. 

Цялото количество е било предназначено за българския пазар. Стойността на иззетата марихуана възлиза на стойност около 2.4 млн. лв.

Спрямо задържаните Окръжната прокуратура е поискала мярка за неотклонение "задържане под стража“.