Расте броят на заразените със сифилис във Варна. Докато през 2020 година броят на новозаразени на територията на града и областта е бил 18 случая, през 2021 година те вече са 30 броя, а през 2022 г. - 42 лица, научи Varna24.bg.

Нараства делът на мъжете и се наблюдава увеличение на случаите в по-млада възраст. Няма засечени случаи на вроден сифилис.

Проследавайки динамиката на разпространение на сифилис се наблюдава особеност, която е отчетена не само в България и не само по отношение на тази инфекция. В началото на 2020 г. Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемията от Ковид 19, което наложи изключителни мерки към населението. Независимо от наложената социална изолация експерти от центровете за превенция и контрол на заболяванията предупреждават за вероятно и тревожно увеличение на случаите на сексуално предавани инфекции в световен мащаб.

Специалистите посочват, че известния спад през 2020 г. не е бил напълно реален, а случаите са намалели просто защото не се правят тестове за такива заболявания. Това става ясно от иформационния бюлетин на дирекция "Превенции" на Община Варна.