Досегашният директор на дирекция "Местни данъци и такси" (МДТ) Рашко Стоянов напуска поста и се връща на старата си работа в НАП - Пловдив като главен юрисконсулт в дирекция "Обжалване данъчно-осигурителна практика" (ОДОП). Преди дни директорът на НАП - Пловдив Венелин Найденов бе преназначен на поста заместник-директор на същата дирекция.

Репортер на "Фокус" потърси Рашко Стоянов за подробности:

- Г-н Стоянов, какво се случва с Вас?

- Напускам поста директор на дирекция МДТ и се завръщам на старата си работа в НАП. Официална заповед все още не съм получил. Във вторник разбрах от колегите от Централното управление на НАП, че се подготвя тази промяна.

- Защо от ЦУ на НАП сте разбрал? Нали дирекцията е към Община Пловдив?

- Аз бях командирован в община Пловдив по реда на Закона за държавния служител. Тази командировка може да се прекрати със заявление от мен или от кмета на Община Пловдив, като заповедта се издава от Изпълнителният директор на НАП.

- Вие не сте подавали заявление?

- Заявлението за прекратяване на командировката е от кмета на Пловдив. Два дни чаках някой от община Пловдив да събере смелост и да ми се обади, но никой не ме потърси до вчера, когато ми се обади началникът на отдел УЧР при община Пловдив Ванко Иванов.

- Какво ще правите сега?

- Ще отида да си прибера личните вещи от дирекцията, ще отида до НАП, за да видя дали заповедта за прекратяване на командировката е подписана от Изпълнителния директор, ще мина и през община Пловдив да се сбогувам с хората, с които работихме заедно над 3 години.

- На каква позиция бяхте в НАП?

- Бях главен юрисконсулт в дирекция "Обжалване данъчно-осигурителна практика" (ОДОП) и се връщам там. На моето място имаше назначена заместничка и тази промяна от днес за утре ще се отрази и при нея. В случая става въпрос и за човешки съдби. Надявам се ръководството на НАП да я запази като професионалист в системата.

- Знаете ли кой ще поеме директорския пост на "Местни данъци и такси"?

- Не мога да предполагам кой ще бъде, но му желая успех. Оставям прекрасен колектив от професионалисти и за всеки ще е удоволствие да го управлява.