Публичното обсъждане на проектобюджет -2022 г. на Община Смолян премина при голяма интерес и продължи три часа. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Беше представена презентация на изпълнените проекти от изминалата бюджетна година. Финансовите показатели са в норма и подобрени, единствено остава този за поетите ангажименти, посочи гл.експерт Василка Гатешка от финансовата дирекция.

Проектобюджетът за 2022г. е балансиран, съставен след изготвен анализ на приходите и разчет на разходите съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на Община Смолян.

Той осигурява средства за всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, информационно обслужване, култура, туризъм, спорт, подобряване на градската среда чрез изграждане на нови инфраструктурни обекти и ремонт на съществуващите.

Тези по-важни акценти са намерили отражение в проекта на бюджет, който ще осигури основните дейности за постигане на поставените цели по приоритетите, заложени в програмата за управление и Стратегическия план за развитие на Община Смолян.

Приходите в проекто- бюджета на Община Смолян за 2022 г. се формират от приходи за делегирани от държавата дейности и приходи от местни дейности.

Рамката на проекта за бюджет за 2022 г. е 64 331 133 лева, в това число:

Държавна дейност – 34 193 913 лв.

Обща субсидия за делегирани от държавата дейности - 32 302 800 лв.

Местни дейности - 30 137 220 лв.

Искахме по амбициозни неща да заложим в бюджета за тази година. Има още неясноти около финансирането на детските градини. По отношение на капиталовите разходи сме възложили връщане на безлихвени заеми. Водихме разговори с Министерството на финансите да бъдат отложени с оглед ковид обстановката, инфлацията, сега и с войната в Украйна, но получихме отговор, че трябва тази година да се върнат една част от безлихвените заеми. Надяваме се, че с актуализацията на бюджета и Плана за възстановяване и развитие ще постъпят средства, коментира още Захариев.

По време на публичното обсъждане бяха направени предложения и изразени становища по проектобюджет 2022 г. от граждани, неправителствени организаци и др. Всички предложения ще бъдат отразени в него. След това той бъде внесен в Общинския съвет за обсъждане и приемане.

На общественото обсъждане присъстваха и участваха още председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, зам.-кметът инж. Мариана Цекова, общински съветници, директорът на финансовата дирекция Стефка Каварджикова, кметове на кметства и граждани.

Проектът на най-важния за Смолян документ е публикуван на сайта на община Смолян. Проведе се и обществена консултация по него, както е предвидено по закон.