11 съдии и прокурори от 7 европейски държави бяха на работно посещение в Районен съд – Варна. Визитата на чуждестранните гости е по линия на програмата на Европейската мрежа за съдебно обучение (EJTN).

Видеопрезентация на английски език за дейността и структурата на Районен съд – Варна като трети по големина първоинстанционен съд в България бе представена пред европейските магистрати. Съдиите Десислава Йорданова, Марина Георгиева, Валентин Пушевски и съдебния помощник Деница Димитрова разказаха за спецификата и обема на работа в съда, видовете дела, които са подсъдни на Районен съд и се разглеждат в двете отделения – гражданско и наказателно. Те запознаха колегите си с развитието на електронното правосъдие в страната. Районните съдии коментираха още с колегите си от чужбина въпроси на професионалното развитие, средногодишната натовареност на районните магистрати по дела и бързината на съдопроизводството.

Работната визита на европейските съдии и прокурори във Варненския районен съд е в рамките на едноседмичното им посещение в морската столица, при домакинството на Административен съд - Варна.