Районният съд в Кюстендил остави в ареста шестима граждани на Мароко и Алжир, направили опит да преминат незаконно държавната граница. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Кюстендил от Районния съд в града. Става въпрос за петима граждани на Кралство Мароко и един на Алжир, привлечени от прокуратурата в качеството им на обвиняеми за извършено от тях престъпление. На 15 януари в района на село Киселица, община Трекляно, са направили опит да излязат през границите на страната за Република Сърбия, без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места.

От събраните по делото доказателства, следва първоначален извод, че обвиняемите са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение, за което се предвижда наказание "лишаване от свобода“. Налице е и втората предпоставка за взимане на мярка за неотклонение "Задържане под стража“, а именно: опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Обвиняемите са без документи за самоличност, нямат местожителство на територията на Република България, преминали са незаконно границата на път за друга страна от Европейския съюз.

Определенията на съда, с които по отношение на петимата марокански граждани и гражданина на Алжир, на възраст 23 - 30 години, е взета най- тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража“, подлежат на обжалване с частна жалба и частен протест, пред Окръжен съд - Кюстендил.

Венцеслав ИЛЧЕВ