На специална пресконференция районните кметове на Пловдив поискаха оставката на ресорния зам.- кмет на община Пловдив Пламен Райчев, основен виновник за създадения транспортен хаос в отделните райони и в целия град, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. Те колективно изтъкнаха, че между тях и зам.-кмета липсва чуваемост и разбиране, липсва и професионална компетентност от негова страна.

Иван Стоянов, кмет на "Източен“ посочи, че той ежедневно търпи много критики от гражданите, тъй като те пък търпят неудобството заради многото затворени улици и ремонти. До районните кметове постъпват редица сигнали от гражданите, както и питания, което е крайно неприятно. "Не отива на втория по големина град в България да се създава такова напрежение, особено по празниците и живущите там да са заложници на некомпетентно управление на проектите в града“, каза Стоянов и посочи конфликтните точки в района.

След него се изказа и Георги Стаменов, кмет на "Централен“, който също посочи проблемните зони и тапите, които се създават там. "Смятаме, че този транспортен хаос е създаден от некомпетентността на зам.- кмета Пламен Райчев. Той обвини Райчев в непрозрачност на проектите и липса на линейни графици за организацията на движението. Това е необходимо с цел да може районните кметове да ги съобщят и на гражданите, които са ги избрали.

Стаменов каза още, че са потърпевши и от лошото планиране. Всичко това трябва да бъде анализирано и минимизирано. Той посочи конкретни решения за насочването на трафика по време на големите ремонти, които предстоят в района на Централна гара. "Не смятам, че пловдивчани трябва да търпим такъв тип управление и съдейки по множеството жалби от граждани, аз се чувствам длъжен да изказвам и защитавам мнението им", добави Стаменов.

Пълна подкрепа на исканата оставка изказа и кметът на район "Северен“ Стоян Алексиев, който припомни за причиненото неудобство на жителите по време на изпълнението на Водния проект и постоянните аварии, свързани с него. Не е имало никаква диалогичност и реакции от страна на зам.-кмета.

Подкрепа за оставката изказа и кметът на "Западен“ Димитър Колев, който също каза, че липсва диалогичност и чуваемост, затова са проблемите. "Бъдещите проекти в района не трябва да бъдат управлявани така, поради липса на координация и контрол“, каза Колев. Той добави, че в момента няма никаква представа докъде е стигнал проектът Модър-Царевец, който се управлява също от зам.- кмета. Кметът на "Тракия“ Костадин Димитров днес отсъства, но също е изказал подкрепа към искането на колегите си за оставка на Пламен Райчев.

Общинските съветници също подкрепят това и са съгласни, че заради некомпетентно управление на проектите в града е създаден строително-транспортен хаос. Те  подготвят две питания към зам.- кмета на сесия и ще настояват за представяне на линейните графици. Според тях се създава усещане за некомпетентност и е необходимо да бъде направена корекция в управленския екип в този ресор.

Всичките районни кметове бяха единодушни, че имат добър диалог с кмета Здравко Димитров, но той е този, който трябва да минимизира щетите, които са за гражданите, като потърси друго решение.  В противен случай се вреди освен на гражданите, и на авторитета на партията, от която са избрани.

Цветана ТОНЧЕВА