867 996лв. са изплатени на двете многопрофилни болници за активно лечение в област Видин, съобщиха от пресцентъра на РЗОК - Видин. Размерът на средствата е в обхвата на утвърдените средства за здравноосигурителни плащания за пациенти, които са постъпвали по клинични пътеки (и в двете МБАЛ), както и по клинични и амбулаторни процедури (само в областната МБАЛ "Св. Петка“). По отношение на размерът на първите плащания за 2022-ра година в доболничната помощ: За оказаната първична извънболнична медицинска помощ на личните лекари са преведени общо 274 521лв. лв. Преведената сума за специализирана медицинска помощ, оказана през месец декември 2021-ва година, е 299 917лв.; за медико-диагностична дейност при насочване за извършване на изследвания – 110 664лв.

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) утвърди с Решение плащанията на допълнителни средства за месец декември на работещите в лечебните заведения в условията на усложнена епидемична обстановка. 157 хил. лв. са изплатените средства за неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка в доболничната помощ.

От 01.01.2021г. към заплатите за работещите в болничната медицинска помощ (по чл.5 от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021г.) се превеждат допълнителни средства. Размерът на тези средства е 126 480лв. – преведени по сметките на двете многопрофилни болници за активно лечение, както и на самостоятелния хемодиализен център в областта.

Припомняме много важно уточнение - през месец декември са изплатени и суми за еднократно допълнително заплащане за всеки изпълнител на първична и специализирана извънболнична медицинска помощ, както и на болничните лечебни заведения в общ размер: 963 585лв.