Районна прокуратура - Бургас предаде на съд Д.Д., който е обвинен за това, че е спомогнал лицето С.Р., обвинен от своя страна в извършване на убийство на две лица, да избегне наказателно преследване за тези престъпления, без двамата да са се споразумели за това преди извършването на самите престъпления. Това съобщиха от Районна прокуратура - Бургас. Престъплението е осъществено за времето от 29 октомври 2020 г. до 27 август 2021 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.294, ал.1, вр. чл.26, ал.1 от НК, тъй като е извършено при условията на продължавано престъпление.

Д.Д. е обвинен и за това, че е придобил и държал огнестрелно оръжие – пистолет и боеприпаси, без да има разрешение за това. Оръжието е придобито на 04 август 2021 г. и е държано до 24 август 2021 г. Престъплението, което е квалифицирано по чл.339, ал.1 от НК, е извършено в гр. Бургас.

Д.Д. е обвинен и за това, че противозаконно държал наркотични вещества – коноп и кокаин, чиято обща стойност възлиза на 452 лева. Престъплението е осъществено за времето от 04 август 2021 г. до 24 август 2021 г. в гр. Бургас. То е квалифицирано по чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

По време на разследването е установено, че Д.Д. е спомогнал С.Р. да заличи следите от убийствата на Т.Б и Ю.М. без обвиняемият и С.Р. да са се споразумели за това преди извършване на убийствата. Престъпното деяние се изразява в заличаване на следите от убийствата, укриване на вещите на пострадалите, труповете, оръжието и куршумите, с които е отнет животът им. Прикрити от органите на реда са били фактическото осъществяване на убийствата и техният извършител.

Установено е също така, че Д.Д. е придобил от С.Р., а след това и държал без надлежно разрешително, пистолет и 13 бр. патрони, които е укрил в мокро помещение, намиращо се във Военен клуб "ДНА". В същото помещение е държал противозаконно над 5 гр. кокаин и над 6 гр. коноп, представляващи високорискови наркотични вещества.

Предстои Районен съд - Бургас да насрочи дата за провеждане на съдебното заседание.