Районна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу К.К., полицейски служител, привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления по чл. 311, ал. 1, чл. 212, ал. 1 и по чл. 319, пр. 2 от НК – съставяне и използване от длъжностно лице на официален документ, удостоверяващ неверни обстоятелства, неправомерно получаване на парично обезщетение за временна неработоспособност и скриване на неизключително нему принадлежащи документи. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – София.



Разследването по образуваното досъдебно производство е проведено след извършена проверка във връзка с постъпил сигнал. Тя е била възложена през м. декември 2019 г. на дирекция "Вътрешна сигурност“ на МВР по повод действия на полицейски служител и е приключила с данни за извършено престъпление.

През м. януари 2021 г. К.К. е бил привлечен в качеството на обвиняем. По делото са проведени разпити с 28 свидетели, предимно разследващи полицаи от състава на ОД на МВР гр. Благоевград.

По досъдебното производство, приключило с внесен в съда обвинителен акт, е установено, че на 3 февруари 2016 г. обвиняемият К.К. съставил докладна записка, в която отразил за претърпяна от него злополука след прибиране от работа. Посочил за преглед при личния си лекар, като му било предписано лечение и издаден болничен лист.

По така депозираната докладна записка, началник отдел "Разследване“ извършил проверка и категорично установил, че отразените в нея от полицейския служител обстоятелства не отговарят на действителността. К.К. депозирал и друг болничен лист, удостоверяващ неработоспособност, с посочена невярна диагноза. Впоследствие от НОИ по сметката на обвиняемия му била преведена сума от 1162,91 лева, като обезщетение за временна неработоспособност.

По делото са събрани доказателства и за извършеното от К.К. скриване на неизключително нему принадлежащи документи. На неустановена дата в периода от 22 юни 2020 г. до 26 март 2021 г. К.К. скрил материали по преписка, заведена в деловодството на 02 РУ при ОДМВР – Благоевград, касаеща проверка срещу разследващи полицаи. Той знаел, че те са необходими на проверяваните лица за завеждане на гражданско дело. Посредством укриването на материалите по преписката и непредаването им за архивиране обвиняемият целял да им прегради възможността да заведат частно дело в съда с оглед защита на правата им. По делото са били приложени извлечения от Централизираната информационна система за документооборота в МВР, от която е видно, че последно материалите по исканата преписка са били предадени на ръка на К.К.



Предстои делото да продължи в съда.