Ако финансовите условия не бъдат променени и се запази досегашната бюджетна рамка, при правилно, честно и стратегическо управление, район “Изгрев" и неговите квартали могат да променят изцяло облика си за период от десет години. Това коментира районният кмет д-р Делян Георгиев, предава "Фокус".

По думите му при променено и съобразено с реалната обстановка финансиране от страна на Столична община, един четиригодишен мандат е напълно достатъчен, като време. Той обърна внимание, че дълги години софийските квартали са били оставени на заден план. "Инфраструктурата е в тежко състояние, стара или дори липсваща. Детските площадки, местата за спорт и отдих, които са изградени преди 50-60 години, масово тънат в разруха и не отговарят на съвременните изисквания и стандарти. Доскоро парите на софиянци се разходваха неправилно, без ясен план за развитие и поддръжка на града", обърна внимание д-р Георгиев.

Според кмета страхът на голяма част от кметовете и общинските съветници от загуба на следващи избори, им пречи да мислят дългосрочно, да планират и да следват приоритетите си един по един. "Липсата на приемственост през годините, потенцира още повече някои процеси, пречейки на напредъка на столицата.

Отсъствието на мащабни и концентрирани действия в някои сфери, води до слаби, незадоволителни резултати в кварталите. Качеството на живот на хората, зависи пряко от състоянието на градската среда, облика на междублоковите пространства, местата за спорт, игра и отдих".

Той изрази надецда новото ръководство на града да промени досегашния управленски подход, "при който София беше предимно център и големи, общоградски проекти". Районният кмет отбеляза, че прогресът и промяната се крият и в малките стъпки, в малките, трудоемки решения в полза на обществото.

"Необходими са по-големи инвестиции в кварталите, за да се обнови видимо градът. В “Изгрев", вече пета година работим активно със скромните си финансови средства, като резултатите са видими и добри. Темповете на обновяване на остарялата морално градска среда обаче, за мен са далеч от задоволителни.

Ако в бюджета за 2025 г. бъдат заложени повече целеви средства за реновиране на кварталите, градът може да “избухне" и да получим рязка, положителна промяна само за година-две, а мандатът да бъде успешен за всички, най-вече за софиянци.

Вярвам, че районните администрации имаме нужния капацитет и подготовка, за да се справим с повечето строително-ремонтни дейности бързо и ефективно. В “Изгрев", вече сме го доказали…", коментира още кметът на район "Изгрев".