През седмицата от район "Оборище" изпратихме официално писмо - сигнал към кмета Терзиев, заместник кмета по екология г-жа Бобчева и директора на Зелени системи Димитър Данчев, с искането незабавно да бъдат предприети мерки за официална цялостна паспортизация на уличните дърветата в старата градска част на София. В нея попада и район "Оборище“. Това заявиха от районната администрация във Facebook, предаде "Фокус".

Ето какво още се казва в съобщението: 

За нас е изключително важно да се избегнат зачестилите инциденти с падащи дървета. От началото на годината вече има десетина случаи на паднали дървета и големи счупени клони в района. Случва се, дори, при най-слаб вятър и без видима външна причина.

А причините според нас са няколко:

- Естествено остаряване на дървесния фонд, който като вид не е дълголетен.

- Подрязване на корените, когато са ремонтирани тротоарите. Това се е случвало през годините, за да се изравнят настилките, които са повдигнати от кореновата система, като е правено от строителите без специален надзор.

Стои вечната дилема, какво предпочитат хората – да останат с разбити тротоари, със старите дървета. Или да се подменят дърветата с млади, подходящи за градската среда видове, и тротоарите да бъдат оправени? Подрязването на корени в градска среда е опасно!

- Липса на грижа за короните на дърветата, като много от тях не са подкастряни повече от 30 -40 години. Нещо задължително.

Както знаем от простите физически закони, какъвто е размерът отгоре, толкова трябва да е и отдолу, а нашите дървета в много.

случаи са по високи и от 6-етажните сгради;

- Обезводняване в последните години и покачване на температурите, което прави много от дървесните видове непригодни към новите климатични условия.

- Липса на специален бюджет за грижа на уличните дървета. Липса на бюджет за поливане на уличните дървета.

- Забелязва се подмяна с млади дървета, но тя се прави само след като се е случила бедата - дървото да изсъхне или падне. Няма превантивни действия!

- Еколозите, с които разполагат районните администрации (обикновено един от тях е лесовъд), нямат техника и не са в състояние да обходят и опишат реалното състояние на всички дървета.

- Поливните системи във всички паркове не работят или ако работят, те не са настроени и пръскат в грешни посоки без да вършат работа. Това доведе до изгаряне на дървета, храсти и треви, от което следват нови разходи за подмяната им.

- Не на последно място е огромното неразбиране и грешни позиции, в много от случаите, на зелените движения за дърветата в градската среда. Също така и на много от гражданите, които под предлог за опазване на градската зеленина, не допускат никакво подрязване и задължителната подмяна на остарелите дървета. В много случаи външно те изглеждат добре, но вътрешно и като коренова система са изгнили.

- Трябва да се планира цялостна медийна кампания и дискусия, за да се информира софийското гражданство, че е наложително да се предприемат спешни мерки и че не става дума за премахване на дървета, а за тяхната подмяна с нови, по устойчиви видове към новите условия: с вертикална коренова система, а не хоризонтална, която е подходяща за градския ландшафт.

Ако не се предприемат спешни мерки за подмяна на остарелите дървета, или поне за ниско подкастряне на короните, или не се поправят някои от гореспоменатите причини, много скоро ще станем свидетели и на нещастни случаи с хора. Няма да се разминаваме винаги с късмет- само с коли, увредени къщи и огради.

Затова бием камбаната към столичното кметство, към гражданството за подкрепа на тази инициатива на района, за да започне реална подмяна на остарелия и болен дървесен фонд в София. Това трябва да стане под зоркото око на лесовъди и доказани специалисти, и с реално предварително планиран бюджет.

София е една от най-озеленените столици, нека я поддържаме и опазим такава.