От столичния район "Оборище" излязоха със становище по повод бъдещо участие в "Проект за настаняване в център - семеен тип и предоставяне на специализирани социални грижи и закрила на непридружени деца - беженци без увреждания до 18 годишна възраст". 

Становището бе публикувано на страницата на района във Facebook. 

"Фокус" публикува текста без редакторска намеса: 

Отчитайки недопустимостта на предизборно заиграване на политически сили със съдбата на деца - жертва на военни конфликти и без родители и близки на територията на страната ни, недопускайки разпалването на омраза на етническа или расова основа с предизборна цел, което може да има дългосрочни последици отвъд предстоящите избори, разбирайки естественото безпокойство на гражданите на района и нагнетяваното напрежение, породено от бездействието на отговорните за сигурността в държавата институции, проведохме няколко срещи с жители, бизнес и представители на общността в квартала, предвиден за настаняване на непълнолетните деца. 

В резултат на което, водени от интересите и недвусмисленото желание на гражданите на квартала - домакин, водени от интересите на децата, които и без това травмирани от сполетялото ги в родните им страни, имат нужда от спокоен и сигурен дом за живот и адаптация, район "Оборище“ спира кандидатурата си за участие в гореописания проект. 

Решението на ръководния екип на района ще бъде изпратено на водещия партньор в проекта - Държавна агенция за бежанците и Министерство на вътрешните работи, като разчитаме и ще съдействаме с опита си на компетентните институции за намиране на работещо и подходящо решение за съдбата на тези деца.

Припомняме, че в другия картал, предвиден по проекта - "Княжево", хората протестираха. Ден по-късно от район "Витоша" съобщиха, че ще се съобразят с мнението на мирните граждани, изразено по време на протеста, като ще преразгледа внимателно позицията си относно създаването на социална услуга за непълнолетни непридружени деца в кв. "Княжево".

Кметът на София Васил Терзиев излезе с пост във Facebook относно създалото се напрежение около информацията за създаването на бежански центрове в районите "Оборище" и "Витоша". Той определи отношението към бежанците като "нечовешко" и подчерта, че темата служи за "заигравка със страховете" на обществеността.