"Изключително трудна година за сектор земеделие". Това коментира пред журналисти в Добрич председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова, предаде репортер на "Фокус". Приключи отдавна жътвената кампания на пшеницата. Средният приход на стопанство от декар е около 220 лв., посочи Жекова. Разходът без ренти е между 180 лв. и 220 лв., в зависимост от приложената технология. В момента, в който започне изплащане на рента, земеделските стопани ще бъдат на загуба. 

Започнало е прибирането на слънчоглед. Реколтира се в някои морски общини, в района на Шабла се отчита 25 кг/дка до 200 кг/дка. Слънчоглед се прибира и в община Добричка. "Това, което е притеснително всъщност, е падането на цената. От вчера има доста сериозни индикации за падане на цената на слънчогледа. Стартира на 780 лв., в момента коментарите са, че цената ще слезе под 600 лв. заради украинското производство. Ако приемем, че средният добив успее да се задържи на 150 кг/дка при цена 700 лв., приходът ще е 100 лв. на декар. Разход без ренти - около 120 лв./дка", каза Радостина Жекова. 

Тя допълни, че в момента не се очаква царевица, развалят се масиви. Районът на Генерал Тошево, който е емблематичен за Добруджа, там има земеделски стопани, които няма да жънат никаква царевица. Ако за региона се достигне среден добив от царевица около 400 кг/дка, ще бъде късмет, предвид голямата суша това лято. Изключително високи температури, никакви валежи и постоянен силен вятър - "такова чудо в Добруджа не е имало скоро", отбеляза Радостина Жекова. 

Тя отбеляза също, че земеделските стопани имат огромни затруднения за началото на есенната сеитбена кампания. Сушата пречи да се подготвят площи за пшеница и на практика е невъзможно към момента. "Много се надяваме да паднат температурите, да има валежи, да направим сеитбата. Рано е още да се притесняваме за това, но е факт, че в момента няма как да се правят обработки, които да са адекватни и да дадат възможност за сеитба на пшеницата", каза още Радостина Жекова. На дълбочина 20-25 см в почвата влага няма.

Жулиета НИКОЛОВА