Бюджетът за настоящата година показва последователността на Община Кюстендил по отношение на социалната политика и здравеопазването. Това каза в интервю за Радио "Фокус“ – Кюстендил Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил с ресор "Социални услуги, програми и проекти“. По думите й във функция "Здравеопазване“ са предвидени средства за осигуряване дейността на здравните кабинети в детските заведения, училищата и професионалните гимназии на територията на общината, за здравни медиатори и за съвета по наркотични вещества, чиито разходи от 2018 година се отчитат в тази функция по указания на Министерство на финансите. Заложените в делегирани от държавата дейности средства за 2022 година са в размер на 1 425 016 лева, което е с 10,1% (131 001 лв.) повече от началния план за 2021 година. За сметка на преходния остатък от 2021 година се предвижда закупуване на работно облекло за всички медицински кадри работещи в системата на детското и ученическо здравеопазване. За сметка на собствени приходи е предвидено закупуване на пациентски монитори и инфузионни помпи за неонатологично отделение на МБАЛ "Н. Василев" по решение на Общински съвет от 2021 година.

По отношение на функция "Социално осигуряване, подпомагане и грижи“ или провежданата социална политика, за 2022 година бюджетът за социални услуги в общината е в размер на 8 351 712 лева, което е с 1 567 299 лева повече в сравнение с 2021 година или около 23,1% ръст. Относителният дял на функцията в общите разходи по бюджета 12,6%. "Заложените средства са за осигуряване на по-добра грижа и нови услуги за възрастни хора и хора в неравностойно положение, ползващи услугите на домашния патронаж и за осигуряване предоставянето на социална услуга – делегирана от държавата дейност "Асистентска подкрепа“, каза Радмила Рангелова. Част от преходният остатък от делегирани дейности от предходни години в размер на 338 000 лв. са разпределени за капиталови разходи по предложение на второстепенните разпоредители – социални услуги. Конкретните обекти и дълготрайни активи са посочени в поименния списък за капиталовите разходи за 2022 година. Става въпрос за закупуване на оборудване, обзавеждане, извършване на ремонтни дейности.

"Бюджетът за 2022 година гарантира финансиране за качествено предоставяне на съществуващите към момента 32 социални услуги. При тях Община Кюстендил подкрепя над 2 900 потребители - деца, пълнолетни лица, хора с увреждания и техните семейства. Не е за подценяване и пренебрегване фактът, че в сферата на социалните услуги трайно заетите служители са над 1000“, каза Радмила Рангелова. Тя посочи, че 11 от социалните услуги са насочени към деца, те са с различен профил. Общият капацитет на децата е 254. Социалните услуги за пълнолетни лица са 21, а общият брой на потребителите е 2647.

Венцеслав ИЛЧЕВ